GALA magasin
You Are Reading
Nu öppnar Pepis flora – sommarens utställning på Svenskt Tenn
0
Inredning & prylar

Nu öppnar Pepis flora – sommarens utställning på Svenskt Tenn

Svenskt tenn

Under sommaren 2021 visas Josef Franks mest älskade botaniska mönster i utställningen Pepis Flora. Här återlanseras även California – ett av de floraplanschmönster som han skapade någon gång mellan 1942-1945 under sin tid i New York (1941-1946)

I Josef Franks mönsterflora blandas verkliga blommor som tulpan och förgätmigej med fantasifulla, grönskande växter och fruktmotiv inspirerade av världens platser och kulturer. En stor inspirationskälla till utställningen är boken Pepis Flora, skriven av Kristina Wängberg-Eriksson.

Svenskt Tenn

– Utställningens och bokens namn refererar till Josef Franks smeknamn ”Pepi”, som hans nära vänner kallade honom. I den här utställningen visas Josef Franks mönster som konstverk så att besökarna kan upptäcka hans fantastiska mönster som de mästerverk de är. Det är alltid fascinerande att djupdyka i Josef Franks mönstervärld, där finns ständigt nya detaljer att upptäcka. Han blandar fantasiblommor med riktiga blommor och komponerar ihop växter, frukter och blommor i sina egna kombinationer. Allt för att skapa dessa unika, fantasifulla, färgstarka och livfulla mönster. Jag tror att alla kommer upptäcka nya detaljer och hitta nya favoriter genom den här utställningen säger Thommy Bindefeld, marknadschef och kreativt ansvarig.

I samband med utställningen så lanseras även mönstret California som Josef Frank skapade under perioden 1942-1945 och som vilat i arkivet en längre tid. Förebilden till blommorna som återfinns i California fann han i den nyutkomna floraboken ”American Garden Flowers” av Gladys Lynwall Pratt. Sammantaget har Josef Frank ritat in ett tjugotal sommarblommor, bland dem krasse, luktärt, pensé, dahlia, petunia och zinnia, som tillsammans hålls ihop av vindlande prickrabatter.

– Den växtintresserade kan i utställningen notera att Josef Frank tycks ha haft sina favoritblommor så som tillexempel Bellis och tulpaner – blommor som återkommer i flera av Josef Franks olika mönster, avslutar Thommy Bindefeld.

Svenskt Tenn

Utställningen invigs genom en livesänd visning den 10 juni 18:30 svensk tid. Visningen sker på engelska. Den 12 juni kommer en version med svensk text att publiceras på Svenskt Tenns hemsida.

Produkter och priser
Mönstret California som metervara kostar 1700 kr och finns även som kudde (1500 kr) och som bordstabletter i lin (360kr/styck).