GALA magasin
You Are Reading
Mikael Persbrandt: ”Det mest lustfyllda jag gjort på film”
0
Film & TV

Mikael Persbrandt: ”Det mest lustfyllda jag gjort på film”

Mikael Persbrandt

När den sista säsongen av Lars von Triers ”Riket Exodus” har premiär på Viaplay är den full av svenska stjärnskådespelare – däribland Mikael Persbrandt, Tuva Novotny, Alexander Skarsgård, Ida Engvoll, David Dencik, Asta August och Anders Mossling.
– Det måste vara det mest lustfyllda jag gjort på film, säger Mikael Persbrandt.

”Danskjävlar” blev den bittre svenske överläkaren Stig Helmers mantra i de två första säsongerna av ”Riket” i mitten av 90-talet. Nu kan vi förvänta oss fler svenska eder då Viaplay, tillsammans med Zentropa och DR, i dag kan offentliggöra flera prominenta svenska skådespelarnamn i ”Riket Exodus”, den tredje och oåterkalleligt sista säsongen av den legendariska serien om det goda och onda på Rigshospitalet i Köpenhamn. De nya namnen på rollistan är Mikael Persbrandt, Tuva Novotny, Alexander Skarsgård, Ida Engvoll, Anders Mossling, David Dencik och Asta August.

– Det måste vara det mest lustfyllda jag gjort på film, och det skulle kanske de flesta tycka med en sådan fin roll. Helmer junior, son till den galna Helmer senior, då spelad av giganten Ernst Hugo Järegård. Så jag kan bara säga tack för förtroendet och för friheten Lars von Trier, vilken resa, säger Mikael Persbrandt.

Mikael Persbrandt

Den skeva relationen mellan Sverige och Danmark, som grundlades under de första säsongerna, når nya höjder i ”Riket Exodus”, där svenskarna har hittat varandra i den hemliga samtalsgruppen SA (Swedish Anonymous). De möts i sjukhusets källare för att i lönndom uttrycka sina frustrationer över danskarnas joviala och arroganta umgängesformer. Som sakerna utvecklar sig spirar ett uppror i gruppen…

Persbrandt tillbaka i Danmark
Den svenske stjärnan Mikael Persbrandt är tillbaka i Danmark, där han medverkar i en dansk produktion för första gången sedan Kristian Levrings västernfilm ”The Salvation” från 2014. I ”Riket Exodus” spelar han överläkaren Helmer Jr., son till Stig Helmer – den dansk-hatande svenske överläkaren, som blev odödliggjord av Ernst Hugo Järegård i seriens första säsonger. Mikael Persbrandt är ett stort namn i Danmark, där han tidigare haft huvudroller i bland andra Susanne Biers ”Hämnden”och Pernille Fischer Christensens ”En sång från hjärtat”. De senaste åren har han haft framstående roller i stora internationella produktioner som ”Hobbit-trilogin”, ”King Arthur”, ”The Girl in the Spider’s Web” och ”Sex Education”.

Tuva Novotny

Från Julia Roberts till Tobias Lindholm
Tuva Novotny har under många år arbetat på båda sidor av sundet. I ”Riket Exodus” spelar hon läkaren Anna, som bland annat har till uppgift att kontrollera sina kollegor och säkerställa att allt går rätt till. I Danmark har hon tidigare haft stora roller i bland annat Nikolaj Arcels ”Sandheden om mænd” och Tobias Lindholms ”Kriget”, och internationellt har hon haft roller i bland annat ”Eat Pray Love” med Julia Roberts, Björn Borg-filmen ”Borg” och Alex Garlands ”Annihilation”.

Världsstjärna i Riket
Den svenske världsstjärnan Alexander Skarsgård spelar också en central roll som advokat på Rigshospitalet, en roll han ärver efter sin far, Stellan Skarsgård, som också spelade advokat i andra säsongen av ”Riket”. De senaste åren har Alexander Skarsgård fått sitt stora genombrott i Hollywood, där han bland annat vann en Golden Globe för sin roll i dramaserien ”Big Little Lies”, spelade Tarzan i storfilmen ”The Legend of Tarzan”, och nu senast spelade huvudrollen i ”Godzilla vs Kong”. Inom kort är han aktuell i tredje säsongen av den populära tv-serien ”Succession”. Redan 2011 spelade Skarsgård i en Lars von Trier-produktion, den hyllade filmen ”Melancholia”.

15 år med stora roller i Norden och Hollywood
Dansksvenske David Dencik gör också en mindre biroll i ”Riket Exodus”, där han spelar Bosse, ledare för Swedish Anonymous. Dencik har medverkat i uppemot 100 filmer och tv-serier de senaste 15 åren, där han har växlat mellan nordiska filmer och serier som ”Lasermannen”, ”Quick”, ”En kongelig affære”, ”Fasanjägarna”, ”Män och höns”, ”Gentlemen” och Viaplays ”Förhöret” samt internationella storproduktioner som ”Snömannen”, Spielbergs ”War Horse”, spionthrillern ”Tinker, Tailor, Soldier, Spy”, Stieg Larsson-filmatiseringen ”The Girl with the Dragon Tattoo” och de hyllade tv-serierna ”Top of the Lake” och ”Chernobyl”. Inom kort är han aktuell i Bond-filmen ”No Time to Die”.

Riket

Stark rollista
I övriga roller i RIKET EXODUS medverkar Ida Engvoll i rollen som hackaren Kalle. Ida Engvoll har medverkat i flera stora produktioner, däribland En man som heter Ove, Kärlek & Anarki och Vår tid är nu. Dansksvenska Asta August medverkar i rollen som medicinstuderande på Rigshospitalet. Asta är i början av sin karriär och har tidigare haft roller i danska serier som Sygeplejeskolen på TV2 Charlie, Bedrag på DR1, Sex på TV2 Play och är dessutom aktuell i Bille Augusts kommande Karen Blixen-filmatisering Pakten. Anders Mossling medverkar också i Riket Exodus, som vakt i Swedish Anonymous.

Sedan tidigare är det redan känt att Bodil Jørgensen, Ghita Nørby, Nikolaj Lie Kaas, Lars Mikkelsen, Nicolas Bro, Søren Pilmark, Peter Mygind, Udo Kier och Laura Christensen medverkar i RIKET EXODUS.

Handlingen i korthet:
Starkt påverkad av spökandet i tv-serien RIKET söker sömngångaren Karen efter svar på seriens olösta mysterium för att rädda sjukhuset från undergång. En kväll faller Karen i djup sömn och i sömngångartillstånd hamnar hon på något oförklarligt sätt utanför Rigshospitalet. Porten till Riket har börjat att öppna sig.

Med RIKET EXODUS fortsätter och avslutar Lars von Trier sin internationellt uppmärksammade kultklassiker från 1990-talet: Spökhistorien om sjukhuset vid blekdammarna, där det onda fått fotfäste och där läkekonsten dagligen kämpar mot sig själv, med svenskarna och det övernaturliga och oförklarliga i en märklig blandning av humor, skräck och det absurda.

Zentropa, NENT GROUP och DR bakom RIKET EXODUS
RIKET EXODUS produceras för Nordic Entertainment Group och DR av Zentropa Entertainment. RIKET EXODUS finansieras utöver detta bland annat av Film i Väst och Nordisk Film & TV Fond och har utvecklats med stöd av Creative Europe Media Programme of European Union. Internationell försäljning via Trustnordisk.

Zentropa är producent av serien, medan NENT Group och DR är samproducenter.

Lars von Trier har precis som tidigare säsonger skrivit manus tillsammans med Niels Vørsel. Louise Vesth producerar för Zentropa Entertainment i samproduktion med Film i Västs Peter Possne och Katarina Krave.

I samband med produktionen av RIKET EXODUS har RIKET I och II genomgått en omfattande restauration, så att alla säsonger kan sändas tillsammans i högsta kvalitet till både gamla och nya fans. Alla säsonger blir tillgängliga på Viaplay.

RIKET EXODUS lanseras som ett Viaplay-original och förväntas ha premiär på Viaplay under 2022, innan den en kort tid senare har TV-premiär på DR.