GALA magasin
You Are Reading
Mello: Här är artisterna som tävlar ikväll!
0
Film & TV

Mello: Här är artisterna som tävlar ikväll!

Ikväll är det dags för tredje deltävlingen i hela Sveriges mellofest. Programledaren och tv-profilen Carina Berg leder årets melloturné och så här ser tredje startfältet ut som tävlar ikväll på SVT1 klockan 20.00.

Albin Tingwall

Upphov: Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Joy Deb, Linnea Deb

På ett drygt år har Albin Tingwall från Sigtuna bytt från att spela tennis på heltid till att satsa på en karriär inom musiken. Efter att ha kammat hem en andraplats i Idol 2022 har 20-årige redan Albin etablerat sig på den svenska musikscenen. Med tre släppta singlar inklusive en egenskriven jullåt, allt på mindre än ett år som artist, visar han sin mångsidighet. Målet är att skriva låtar som berör och inspirerar, och inför 2024 lovar Albin Tingwall sina fans ännu mer ny musik.

Lia Larsson

Upphov: Axel Schylström, Jimmy Jansson, Lia Larsson, My Söderholm, Thomas G:son

Lia Larsson bor i Dalarna och är med sina 400 000 följare en populär TikTok-profil. 22-åriga Lia blev först känd för sina danser till andra artisters låtar men fick sitt eget genombrott som artist med debutsingeln ”Va Sa ’Ru (Russin På Russin Av)”. Den låg etta på Sveriges virala topplista på Spotify och blev 2022 års mest streamade nya svenska jullåt. Lia har fortsatt släppa singlar och har på mindre än ett år streamats nästan 30 miljoner gånger på Spotify. Flera av hennes EPA-poplåtar har klättrat högt på topplistorna och i somras debuterade hon i Allsång på Skansen tillsammans med Lasse Stefanz.

Dotter

Upphov: Dino Medanhodzic, Johanna ”Dotter” Jansson

Bakom Dotter finns värmländska sångerskan och låtskrivaren Johanna Maria Jansson, en artist med syfte och tanke bakom allt hon gör. Namnet i sig är en vinkning till moder jord och Johannas förkärlek till djur, natur och världen vi lever i. Sedan debuten 2014 har hon etablerat sig med musik som alltid haft stark koppling till livsåskådning och personliga värderingar. Det stora genombrottet kom med ”Bulletproof” som blev tvåa i Melodifestivalen 2020. Låten tog sen en förstaplats på Svensktoppen och plats 49 på Spotifys världshitslista. Melodifestivalåret därpå kom hon fyra med ”Little Tot”. Dotter har under åren spelats flitigt på svensk radio och samarbetat med namnkunniga hitmakare som Michael Angelo (Sam Smith, Lady Leshurr), David Sneddon (Lana Del Rey) samt Will Hicks (Ed Sheeran och Beyonces ”Perfect”). Förutom att ha varit ute på egna turnéer har hon varit support till Måns Zelmerlöw och Miss Li.

SCARLET

Upphov: Emil Behmer, Henric Pierroff, Ian-Paolo Lira, Jessica Rachel Chertock, Scarlet, Simon Boustedt, Staffan Amberlind, Thirsty.

Energiska metalduon SCARLET utgörs av artisterna Scarlet och Thirsty. Med miljontals streams, framträdanden på de största rockfestivalerna och publikationer i flera av världens inflytelserika rock- och metalmagasin har SCARLET etablerat sig som en flitigt omtalad ny akt på scenen för tyngre musik. Med ett modernt uttryck och sound har SCARLET adderats på ett flertal av de största rockradiostationerna i bland annat Skandinavien, USA, Kanada, Tyskland och England. En framgångsrik europaturné tillsammans med Smash Into Pieces har öppnat nya dörrar för SCARLET.

 

Lasse Stefanz

Upphov: Anders Wigelius, Anderz Wrethov, Robert Norberg

Första albumet släpptes 1974 och ungefär 800 inspelade låtar senare är det dags för Lasse Stefanz att åter ställa sig på Melodifestivalens scen. Senast det begav sig var 2011 med ”En blick och nånting händer”. Med första svensktoppsettan ”Oh Julie” för drygt 40 år sen kom Lasse Stefanz att etablera sig som ett av Sveriges populäraste band, inte minst med svensktoppsrekordet för ”De sista ljuva åren” 1989-90. På senare år har bandet lockat en ny publik med motorintresserade ungdomar som glider fram i 30km/h och gärna dunkar plåt till Lasse Stefanz musik. Olika remixer sprider sig som en löpeld i sociala medier och har även tagit sig in på topplistorna. Bandet turnerar fortfarande mer än en tredjedel av året och visar inga tecken på att tröttna.

Danny Saucedo

Upphov: Kristoffer Fogelmark, John Martin, Michel Zitron

Danny Saucedo blev 2023 invald i Melodifestivalens “Hall of Fame” för sina insatser i ”In the Club” och ”Amazing”. Den folkkära artisten återkommer nu till tävlingen med låten ”Happy That You Found Me”. Med Mello-hits som ”In the Club”, ”Amazing” och ”Dandi dansa” och många andra har han genererat över 350 miljoner streams och otaliga singlar. Parallellt med solokarriären sjösatte Danny Saucedo popgruppen E.M.D. tillsammans med Erik Segerstedt och Mattias Andréasson. 2009 medverkade de i Melodifestivalen med låten “Baby Goodbye” och fick en Grammis för “Jennie Let Me Love You” som årets låt. Han har även varit programledare för Melodifestivalen (2013 med Gina Dirawi), gjort flera hitlåtar på svenska och ett antal hyllade scenföreställningar och arenaturnéer. Snart gör Danny Saucedo skådespelardebut i tv-serien Scener efter ett äktenskap.

Foto: SVT