GALA magasin
Du läser
Midsommarsill med 3 sorters peppar och jordgubbar
0
Blogg - Lena Söderström

Midsommarsill med 3 sorters peppar och jordgubbar

En ny inläggning med jordgubbar som ger en riktig midsommarkänsla. Tillsätt jordgubbarna precis på slutet så att de bidrar med lätt jordgubbsdoft och blir lättmarinerade.

Recept till: 6 bufféportioner
Tid: 15 minuter + tid att marinera 1 time + 10-15 minuter

420 g femminuterssill, hela filéer
1 msk rosépeppar
1 msk grönpeppar
1 msk kryddpepparkorn
1 bit purjplök, ca 10 cm
2 små rödlökar, ca 150 g
1/2 lime
1 halv sats av 1-2-3 lagen, se recept nedan

Till servering och garnering:
1/2 lime i tunna skivor
5 jordgubbar, skivade
5-6 örtblad

Skär sillen i bitar.
Mortla alla pepparsorter grovt och lägg dem i en burk.
Ansa, snitta, skölj och skär purjon i små bitar. Skala och skär rödlöken i ringar. Skiva limen.
Blanda sillbitar, purjo, rödlök och lime och lägg i burken. Häll över lagen. Förslut och låt marinera i kylskåp 1 dygn.
Häll sillen i en serveringskål, blanda i jordgubbar och låt marinera 10-15 minuter inför serveringen. Garnera med örtblad.

1-2-3 Ättikslag (grundrecept)
Den här lagen är en klassisk 1-2-3 lag och satsen räcker till att göra Midsommarsillen (se nedan) och pressgurkan till huvudrätten.
Till: ca 8 dl Tid: 5 minuter + tidd att kallna

1 dl ättika
2 dl strösocker
4 dl vatten

Blanda ihop ingredienserna i en kastrull och koka under omrörning tills sockret smält. Låt kallna.

Krämig gurk- och örtsill
Gurka och sill tillsammans med örter är en fråsch och sommrig kombo.
Till: 6 bufféportioner Tid: 20 minuter + tid i kylen ca 3 timmar

1 förp 5-minuterssill, hela filéer à 420 g
2-3 snackgurkor eller 1 slanggurka

Sås:
1 dl majonnäs
2 dl syrad grädde
1 tsk färskpressad citronsaft
1 dl finhckad gräslök
2 msk finhackad dill

Till garnering:
Dillvippor
1/4 krm nymalen vitpeppar

Häll av sillen och skär den i ca 1 cm stora i bitar. Skala gurkan slarvig och skär den i tärningar.
Blanda ingredienserna till såsen i en bunke. Vänd ner sill och gurka. Täck bunken med plastfilm och ställ i kylskåp ca 3 timmar.
Lägg sillen i en serveringsskål. Garnera med dillvippor och peppar.

 

Foto och recept av Lena Söderström för Allt om mat