GALA magasin
You Are Reading
Mandelmusslor med vispad grädde och hjortron
0
Blogg - Lena Söderström

Mandelmusslor med vispad grädde och hjortron

Önskar alla en strålande fin Lucia.

Jag har bakat en hel del i veckan och här kommer mitt favoritrecept till hembakade Mandelmusslor.

Förr i tiden var man tvungen att ha mandelkvarn för att mala nötter. Nu finns det det bekväma mandelmjöletm som du kan köpa i välsorterade livsmedelsbutiker.

Så här åsr brukar det finnas färdiga mandelmusslor att köpa,  men de går inte att jämföra med de här underbara musslorna.

Jag brukar servera de lyxiga mandelmusslorna ofyllda, så att var och en kan göra sin egen bakelse med grädde och hjortron.

 

Mandelmusslor med grädde och hjortron

Till 18-20 musslor

 

100 g rumsvarmt smör

1/2 dl strösocker

1 litet ägg

2 dl sötmandelmjöl

1 3/4 dl vetemjöl  + till utbakningen

 

Till servering:

vispad grädde

hjortron, färska eller sylt

 

Gör så här:

  1. Rör smör och socker poröst, använd elvisp. Vispa ner ägg och sötmandelmjöl. Tillsätt vetemjölet och arbeta ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylskåp minst 30 minuter.
  2. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 18-20 lika stora bitar.

Sätt ugnen på 200º.

  1. Tryck ut degbitarna i veckade kakformar. Grädda kakorna i mitten av ugnen, 10–12 minuter.

Stjälp upp formarna och låt kakorna kallna. Ev fyll formarna med grädde och bär strax inför serveringen.