GALA magasin
You Are Reading
Kladdkaka med marängswirl
0
Blogg - Lena Söderström Mat & dryck

Kladdkaka med marängswirl

Det regnar och åskar där ute och då är det dags att trösta sig med en underbar kladdkaka. Eller hur? Går så snabbt att baka och dekorera med en maränswirl! Eller bara njuta av den som den är!

Kladdkaka med marängswirl

 

150 g smör

4 dl strösocker

1 1/2 dl kakaopulver

3 ägg

1/2-1 krm flingsalt

3 dl vetemjöl

50 g hackad choklad, mörk eller ljus

 

Maräng

2 ägg

1 2/3 dl strösocker

1 tsk färskpressad citronsaft

 

Sätt ugnen på 175 grader. Klä en kakform, ca 20 cm i diameter och med löstagbara kanter, med bakplåtspapper.

Smält smöret och häll det i en bunke. Tillsätt socker och vispa ihop, använd elvisp. Tillsätt kakaopulver och vispa ihop. Vispa i ett ägg i taget. Smula över saltet. Häll i mjölet och vispa ihop. Blanda i chokladen.

Häll smeten i kakformen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 25 minuter. Låt kallna.

Vispa vitorna till hårt skum, tillsätt hälften av sockret och vispa smeten blank. Vänd ner resten av sockret i 2 omgångar och vispa ytterligare ca 1 min. Vispa i citronsaften.

Toppa kakan med marängsmeten och forma den till swirl. Bränn av marängen med en brulèbrännare tills den får fin färg, håll lågan i rörelse hela tiden så att färgen blir jämn.

Tips Saknar du brulébrännare? Sätt då grillelementen i ugnen på 200 grader. Sätt kladdkakan i mitten av ugnen, med ugnsluckan öppen tills marängen fått fin färg, ca 5 min. Passa noga så att märängen inte bränns vid.