GALA magasin
You Are Reading
Lucka 22: Chiles vackraste stad
0
Blogg - Nicole Schulman

Lucka 22: Chiles vackraste stad

Valparaíso, Chile (latitud 33 S)

Ta sig hit: Ca två timmar med buss eller bil från huvudstaden Santiago, dit man i sin tur tar sig med drygt 13 timmars flyg från Madrid.

Trestjärniga hotell från ca 600 SEK.

När: Årstider tvärtom mot hemma, det vill säga som varmast och soligast december till mars.

Nu är vi nere en bra bit på det södra halvklotet och det gäller att minnas att allt är tvärtom. När solen står som högst står den i norr. Norrläge är södra hemisfärens motsvarighet till söderläge. Klimatet i Valparaíso liknar det vid Medelhavet, men tvärtom då. Sommaren börjar dra igång i november och varar in i mars, april. Valparaíso blev en viktig hamnstad under 1800-talet men förlorade en de av sin dragningskraft när Panamakanalen öppnade 1914. Idag lägger såväl kryssningsfartyg som containerfraktbåtar till i den stora hamnen och sedan 2003 är den gamla delen av staden med på UNESCOs världsarvslista. Den är verkligen unik med sin placering i flera nivåer. Halsbrytande bergbanor tar en upp på de höga kullarna med en vidunderlig utsikt över hamnen nedanför. Det finns totalt 16 stycken branta banor. Den äldsta är från 1883.

Här uppe lämnar man de pampiga officiella byggnaderna och stora torgen som ligger nere i havsnivån bakom sig. På kullarna pågår gentrifieringen med stormsteg och det är löjligt pittoreskt samtidigt som det fortfarande (när jag var där för sex år sedan i alla fall) känns genuint. De färgglada små husen kämpar för att klamra sig fast vid sluttningarna medan gator och fasader renoveras varsamt vartefter. Här och var dyker små butiker och bra restauranger upp, men de flesta lever på som de alltid har gjort i de enkla bostäderna med den fina utsikten. Gillar man kombinationen slitet men säkert och kontraster mellan storskalig och småskalig bebyggelse är detta det perfekta resmålet. Chile har överlag förmågan att kännas som en liten bit av Sverige i Sydamerika med sin lite lågmälda men vänliga befolkning och välorganiserade städer. Enda nackdelen är att det ligger så långt bort, och att smidigaste flygbolaget hit kan vara världens sämsta: Iberia. De har filosofin att de mesta ordnar sig med silvertejp. Riktigt risiga flygplan och dålig mat. Hittar man någon annan väg hit är det bara att gratulera. Kanske via Buenos Aires som är värt ett besök för matens skull?

Brant färd upp med en av bergbanorna. Bara att hoppas att kablarna håller…
Mysbelysning på Valparaísos kullar på kvällen.