GALA magasin
You Are Reading
Ljuvligt god nyårstårta
0
Blogg - Lena Söderström

Ljuvligt god nyårstårta

Den här fina nyårstårtan har jag gjort och fotat till tidningen Matmagasinet och vill nu bjuda er Galaläsare på den också. Den heter Key Atlantic beach mousse cake. Den påminner om key lime cheesecake, men Atlantic beach görs med salta kex.

Recept – 10 bitar:

 

Botten

100 g digestive + 100 g saltiner eller tuc kex)

100 g smör, smält

 

Fyllning

4 blad gelatin

1 burk sötad kondenserad mjölk, 400 g

Finrivet skal av 2 vältvättad lime

2 dl färskpressad limesaft (6-7 lime)

2/3 dl florsocker (kan uteslutas)

4 dl vispgrädde

 

Garnering

1 dl vispgrädde

150 g vitchoklad

300 g färskost, typ Philadelphia

250 g färska hallon

Limeskal

1. Sätt ugnen på 175 grader. Mixa kexen till smulor i matberedare monterad med kniv. Tillsätt smöret och mixa ihop. Tryck kexdegen i en springform (22 cm i diameter) med bakplåtspapper i botten. Sätt formen i mitten av ugnen och baka 10-15 minuter. Låt kallna.

2. Blötlägg gelatinet i kallt vatten 8-10 minuter.

Häll mjölken i en bunke. Tillsätt limeskal och rör i limesaften, lite i taget, spara 1 1/2 msk saft. Sikta ned och blanda i florsocker.

3. Värm den sparade limesaften i en panna, ta av värmen och smält i urkramade gelatinblad. Blanda i 1 dl av limemjöken och rör ihop med en visp. Häll gelatinblandningen i bunken med mjölken och blanda väl. Låt kallna, men inte stelna.

3. Vispa grädden tills den tjocknar, men inte hårt. Häll den i bunken med mjölken och vänd den med luftiga tag med hjälp av slickepott tills allt blandas till luftig mousse.

4. Häll moussen i formen, täck över och frys in 6-8 timmar eller över natten.

5. Garnering. Koka upp grädden i en liten panna. Ta av värmen, tillsätt chokladen och rör om tills chokladen smält. Låt den kallna men inte stelna. Vispa färkosten mjuk och smidig, använd elvisp. Tillsätt chokladen och vispa ihop. Vispa i grädden. Spritsa krämen till 10 toppar på en bricka klädd med bakplåtspapper och frys in minst 2 timmar. Eller spritsa topparna direkt på tårtan.

6. Ta ut tårtan och lägg den på ett fat. Placera de frysta spritsade topparna på tårtan och låt stå i kylskåp 3 timmar inför serveringen.

7. Garnera med bär och limeskal.