GALA magasin
You Are Reading
Blommande focaccia!
0
Blogg - Lena Söderström Mat & dryck

Blommande focaccia!

Älskar du focaccia? Älskar du att överraska dina gäster, nära och kära? Då vill du säkert baka de här underbara blommiga bröd som passar till alla sommarens kalas. Jag har testat att frysa in dem och de blir fina efter att ha varit i frysen. Så du kan förbereda. Baka focaccia som vanligt, men lägg blommorna på slutet av gräddningstiden, så att de behåller sina vackra färger. Extra fint är att göra flera baby focaccia och servera som portionsbröd. En flaska vin, lite goda ostar och charkuterier, jordgubbar och vackra bröd –  så opretantiöst och så gott!

PS Tänk på att blommor du använder i maten bör vara ätbara och ekologisktodlade. Du kan också grädda focaccia garnerad med t ex ramslök, lägg den på focaccia tillsammans med örter.

Glad sommar!

Grundrecept till focaccia

Deg:

¼ pkt färsk jäst

3 dl ljummet vatten, 37 grader

1 msk strösocker

1 tsk salt

1 msk olivolja till degen + ½ msk till långpannan

2 dl durumvete

Ca 4 dl vetemjöl

Garnering:

flingsalt

örtblad

olivolja

ätbara ekologiskodlade blommor

Blanda jäst, vatten och socker i en bunke och låt jäsa ca 15 minuter, tills jästen bubblar sig. Blanda i salt och olja. Sikta ner durumvete. Sikta ner hälften av vetemjölet och rör om till en deg. Arbeta in resten av mjölet ca 3 msk i taget, tills en smidig deg, den får inte bli för hård. Arbeta degen smidig för hand ca 10 minuter eller i maskin ca 5 minuter. Låt jäsa övertäckt med plastfilm ca 1 timme.

Häll degen i en långpanna eller en form med bakplåtspapper. Platta ut degen och låt den jäsa övertäckt ca 40 minuter. Gör fördjupningar i degen med oljade fingrar. Smula över flingsalt och lägg på örter. Låt jäsa utan att täcka över ca 20 minuter, värm ugnen till 200 grader under tiden.

Grädda focaccia i mitten av ugnen ca 20 minuter, eller tills den är genomgräddad och fått fin färg. Lägg på blommorna under de sista 5 minuterna.