GALA magasin
You Are Reading
Lisa Nilsson gestaltar Mariah Careys fascinerande liv
0
Boktips

Lisa Nilsson gestaltar Mariah Careys fascinerande liv

Lisa Nilsson

Den tredje november släpps Mariah Careys hyllade självbiografi på svenska, en gripande askungesaga om hur en flicka i utanförskap blev en av vår tids mest legendariska divor. Mitt liv som Mariah Carey släpps även som ljudbok, inläst av sångerskan Lisa Nilsson som därmed gör debut som ljudboksinläsare.

Lisa Nilsson

– Jag upptäckte att vi hade mer gemensamt än jag trodde och jag blev starkt berörd när jag gick in i hennes bitvis omskakande livsberättelse. Att läsa in någons memoarer är lite av skådespeleri, att ikläda sig en roll. Jag har försökt att få den svenska texten att ändå kännas hon, att inte stå i vägen för hennes uttryck, men samtidigt läsa den som om det var min egen historia, säger Lisa Nilsson.

Mariah Carey

Mariah Carey är en legendarisk amerikansk sångerska, låtskrivare och musikproducent. Hon har haft fler amerikanska listettor än någon annan soloartist och har sålt över tvåhundra miljoner album. Rekordlåten All I Want for Christmas Is You från 1994 är en av tidernas bäst säljande singlar – och toppar fortfarande listorna. I sin självbiografi berättar hon om resan från en uppväxt kantad av våld och fattigdom fram till dagens oerhörda framgångar. Hon gör nedslag i allt från karriärens höjdpunkter till erfarenheter av rasism, från den starka tron till kvävande äktenskap och skivbolag. Hon drar linjer mellan musiken och livet och broderar in de kända låttexterna i avgörande livsscener.

– Careys biografi hyllades stort när den kom ut i USA och gick rakt in på toppen av New York Times bästsäljarlista. För första gången får vi möta människan bakom divan när hon berättar om sin utsatta uppväxt. Mitt liv som Mariah Carey är ett oerhört starkt berättat livsöde, en fascinerande askungesaga med erfarenheter som berör på djupet. Dessutom en fest för alla fans när hon väver samman nyckelscener i livet med sin enorma låtskatt, säger Jennie Sjögren, förläggare på Bokförlaget Forum.

Mitt liv som Mariah Carey är skriven tillsammans med skribenten och aktivisten Michaela Angela Davis. Den har redan fått fina recensioner även i Sverige och BTJ skriver följande: ”Mitt liv som Mariah Carey är en ovanligt stark och progressivt inriktad självbiografi av en av de absolut största artisterna i modern tid.”

Lisa Nilsson

Mitt liv som Mariah Carey släpps 3 november på Bokförlaget Forum.