GALA magasin
You Are Reading
Kyligt men vänligt i Västerås
0
Blogg - Nicole Schulman

Kyligt men vänligt i Västerås

Jag var i Västerås i helgen. ”Var du på Steam Hotel?” frågar då samtliga stockholmare som hör detta. Svaret blir ett rungande nej! Inget ont med Steam, man kan läsa mina synpunkter i tidigare blogginlägg, men det är verkligen som om en liten del av Stockholm har landat i Västerås industriområde. Denna skrapa med spa, restaurang och hotell är så cool, snygg och lagom exotisk (ja Västerås är exotiskt för storstadsbor) att den attraherar såväl superhipsters som stureplansfolk, alltid i par. Ibland har några singlar irrat sig dit men de ångrar sig snart å det grövsta.

Nej, jag var i Västerås för att hänga med lokalbefolkningen. Först i form av middag hemma hos en väninna som har flyttat dit, sen på det populära aw-stället Circus och sen på nattklubben O’Learys. Ja, jag vet att O’Learys i de flesta fall är en sportbar men här har man nu öppnat upp en filial med riktigt bra dansgolv, och lite biljardbord och liknande för de som dissar dans. Det här är exotiskt på riktigt för en medelålders stockholmare: Stå i demokratisk kö i -10 grader, betala inträde (150 kr inklusive garderob) och bli spontanbjuden på shots av främmande personer i baren, utan påföljande raggningsförsök. Till skillnad från på Circus är de flesta här lite yngre än jag och väninnan, men det är en salig blandning av folk som gör att man ändå inte känner sig malplacerad. Det är småstadsbad när det är som bäst.

När det var dags att åka hem till Stockholm på lördagen fick vi känna på småstadsvänligheten igen. Alla tåg verkade vara fullbokade men en hjälpsam tjej i kassan på stationen hjälpte oss att söka efter alternativa resvägar. Hon föreslog först buss via Uppsala men såg sen att en buss via Arlanda skulle avgå om några minuter. Sagt och gjort sprang vi mot denna men kom för sent för att hinna köpa biljetter i automaten. Chaufförens biljettkassa fungerade inte heller, men lösningen var enkel: ”Jag bjuder på det här. Kliv in och sätt er bara!” Som tur var tajmade den precis med en flygbuss in mot stan. De är däremot aldrig gratis, men lätta att betala i app eller på webb.

Så var bor man då i Västerås om man inte bor på Steam? Jag brukar bo på Plaza mitt i stan men nu upptäckte vi Comfort som ligger precis vid stationen och är superfräscht med trevlig bar och god frukost, som dessutom serveras fram till efter 11. Ca 900 kr per rum vilket är betydligt billigare än både Plaza och Steam. Rekommenderas varmt!