Efter en promenad i den kalla friska luften brukar jag längta efter en värmanande rätt. Helst någon som går lätt att göra och sköter sig själv i ugnen. Här får du ett härligt recept på en ugnsbakad citronkyckling på franskt vis, som passar utmärkt denna måndag, men naturligtvis smakar gott vilken veckodag som helst. Jag har använd en stor fransk fågel, med med en svensk kyckling blir det lika gott och du kan minska tid i ugnen med ca 20 minuter. Hoppas att den smakar.
Ugnsbakad citronkyckling med grönsaker på franskt vis 🇫🇷
Till: 4-5 pers
1 stor kyckling, gärna Label Rouge-kyckling
1 tsk flingsaltsalt
finstrimlat skal av 1 vältvättad citron
1 tsk citronpeppar
½ tsk chiliflingor
5 dl vatten
Grönsaker
250 g röd- eller schalottenlök, skalad
500 g vältvättad ekologisk eller skalad potatis, i bitar
1 förp snackmorötter, 150 g 🥕
1/2 vältvättad citron i bitar 🍋
1 kruka persilja
3-4 timjankvistar
flingsalt
nymalen svartpeppar
Gör så här: 👩🏽🍳
Sätt ugnen på 200 grader.
Krydda kycklingen med salt, citronskal, citronpeppar och chiliflingor.
Häll vattnet i en stor gryta. Lägg i kycklingen. Lägg på ett lock och sätt grytan i mitten av ugnen 40 minuter.
Blanda rödlök, potatis, morötter, citronsaft, citronbitar, persilja och timjan i en bunke. Salta och peppra.
Ta ut grytan. Lägg grönsakerna runt kycklingen. Lägg på locket och sätt in grytan i mitten av ugnen ytterligare ca 60 minuter, eller tills den är helt genomstekt. Vänd gärna kycklingen och rör om grönsakerna 2 ggr under tillagningstiden. Ta grytan ur ugnen och låt stå ca 30 minuter.
Skär kycklingen i bitar och servera gärna med sås, grönskaer och en nybakad baguette.
med en nybakad baguette.