GALA magasin
You Are Reading
Kronprinsessan Victoria beskyddare av Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj
0
Kungligt

Kronprinsessan Victoria beskyddare av Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj

Varje år får omkring 7 600 kvinnor i Sverige besked om att de drabbats av bröstcancer. Under oktober genomförs Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj med syftet att samla in pengar till cancerforskning, sprida kunskap om cancer och påverka beslutsfattare i viktiga frågor. Med ett stort intresse för frågor som rör cancer och forskningens utveckling, är Kronprinsessans engagemang som kampanjens beskyddare ett viktigt inslag i kampanjen.

– Vi är oerhört stolta över att H.K.H. Kronprinsessan är Rosa Bandet-kampanjens beskyddare och på så vis stöttar Cancerfonden i vår fortsatta vision att besegra cancer. Dit kan vi bara nå om vi gör det tillsammans, och ju fler vi är desto snabbare går det. Varje insats räknas, alla engagemang och alla bidrag – stora som små – behövs för att besegra cancer snabbare. Tillsammans gör vi skillnad, säger Cancerfondens generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström.

Kampanjen har under sina 19 år samlat in över 1 miljard kronor till Sveriges främsta cancerforskning och under samma period delat ut över 1 miljard kronor till bröstcancerrelaterad forskning. Pengarna som samlas in under Rosa Bandet-kampanjen utgör en betydande del av de pengar som Cancerfonden delar ut varje år till Sveriges främsta cancerforskning.

Fakta om bröstcancer i Sverige

  • Bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor och utgör cirka 30 procent av all cancer som drabbar kvinnor.
  • Varje år får nära 63 000 personer i Sverige ett cancerbesked. Av dessa är omkring 7 600 besked om bröstcancer
  • Cirka 21 kvinnor insjuknar varje dag
  • En av tio kvinnor som är 75 år har eller har haft bröstcancer
  • Män kan också få bröstcancer, även om det är ovanligt
  • Under 1980-talet överlevde 6 av 10 bröstcancer, i dag överlever nära 9 av 10
  • Tidig upptäckt räddar liv. I år fokuserar man på hur vården arbetar med tidig upptäckt av cancer. Flera hundra liv räddas i Sverige varje år med de regelbundna kontroller som kallas screening. Cirka 70 procent av all bröstcancer upptäcks via mammografi och risken att avlida i bröstcancer minskar med mellan 16 och 25 procent om man deltar regelbundet. Tidig upptäckt ökar chansen till framgångsrik behandling. Vi fortsätter arbetet med att uppmana alla kvinnor att gå på sin mammografiundersökning när de blir kallade. Men vi behöver fler och bättre metoder för tidig upptäckt, mer forskning behövs.

Om Cancerfondens rosa band och armband
Cancerfondens rosa band kostar 50 kronor, varav 4,40 kronor är tillverkningskostnad och resten går till Cancerfonden. Armbandet kostar 100 kronor, varav 5,50 kronor är tillverkningskostnad. Cancerfondens rosa band och armband säljs från 23 september på ICA, Apotek Hjärtat, Lindex, Interflora, ELLOS online och i Cancerfondens gåvoshop på cancerfonden.se.

Cancerfonden

Om Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj
Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj pågår under oktober varje år sedan 2003, med syfte att samla in pengar till cancerforskning, sprida kunskap och påverka beslutsfattare i viktiga frågor. Pengarna som samlas in fördelas till den mest lovande forskningen oavsett cancerform. Under kampanjen fokuserar vi på bröstcancer och frågor med relevans för bröstcancer i vårt kunskapsspridande och opinionsbildande arbete.

Om årets rosa bandet-designer Emma Örtlund
Emma Örtlund är skådespelare, fotomodell och årets designer av Cancerfondens rosa band. Emma spelade huvudrollen i filmen ”Catwalk – Från Glada Hudik till New York”, där vi fick följa hennes och Glada Hudik-gängets väg till en hyllad modevisning i New York. Emma är 34 år och född i Gislaved, Småland. I sitt sommarprat 2020 berättade Emma om funktionsnedsättningen och epilepsin, om mobbningen hon utsattes för i skolan och om när hennes mamma dog i cancer. Men också om revansch och allas rätt att få skina.

Om Cancerfonden
Cancerfondens vision är att besegra cancer. Genom att finansiera den främsta forskningen, sprida kunskap om cancer och påverka beslutsfattare i viktiga frågor, arbetar vi för att färre ska drabbas och fler ska överleva. Cancerfonden är en fristående, ideell organisation utan statligt stöd. Vårt arbete är helt beroende av gåvor från privatpersoner och företag. Sedan 1951 har vi delat ut närmare 13 miljarder kronor till de främsta forskningsprojekten i Sverige.