GALA magasin
You Are Reading
Kronprinsessan delade ut medaljer på Slottet
0
Kungligt

Kronprinsessan delade ut medaljer på Slottet

Kronprinsessan

Idag deltog kronprinsessan Victoria i ett sammanträde med styrelsen för Stiftelsen Kronprinsessan Margaretas Landstormsfond, som kronprinsessan är ordförande i.

Kronprinsessan
Kronprinsessan leder Landstormsfondens styrelsemöte i Prins Bertils våning på Kungliga slottet.

Kronprinsessan Margaretas Landstormsfond delar årligen ut bidrag till projektinriktad verksamhet inom frivillig försvarsverksamhet. I samband med mötet delade Kronprinsessan ut Landstormsfondens förtjänstmedalj för 2020 till Lennart Back samt Therese Åkerstedt, och för 2021 till Tina Marberg, Marie Sandberg och Stefan Hallén.

Kronprinsessan Victoria
Landstormsfondens styrelseledamot Stefan Hallén tar emot förtjänstmedaljen ur Kronprinsessans hand.

Margaretha
Kronprinsessan Margareta (1882-1920). Foto ur Bernadottebibliotekets arkiv.

Historik
I augusti 1914 tog kronprinsessan Margareta initiativ till en kommitté som fick namnet Kronprinsessans Centralråd för landstormens beklädnad och utrustning. Kronprinsessan var ordförande i kommittén. I slutet av 1915 samordnades de olika lokala kommittéerna i en landsomfattande förening, vanligen benämnd Beklädnadsföreningen.

År 1921, året efter kronprinsessans bortgång, avvecklades Beklädnadsföreningen och Landstormsfonden bildades. Fonden förvaltades av en styrelse med kronprins Gustaf Adolf som ordförande.

Den 1 januari 1996 antog fonden namnet Stiftelsen Kronprinsessan Margaretas Landstormsfond. Länk till annan webbplats.

Landstormen
Landstormen var de äldre åldersklasserna i en värnpliktsarmé, vilka var tänkta att ingå i territorialförsvaret vid mobilisering.