GALA magasin
You Are Reading
Kronprinsessan besökte Garphyttans nationalpark – se film & bilder!
0
Kungligt

Kronprinsessan besökte Garphyttans nationalpark – se film & bilder!

Kronprinsessan Victoria

Idag besökte kronprinsessan Victoria Garphyttans nationalpark och då fick även familjens lille vovve Rio följa med. Besöket var en del av kronprinsessans initiativ att besöka Sveriges alla 30 nationalparker. Genom att besöka Sveriges alla nationalparker vill Victoria främja friluftsliv, uppmuntra rörelse och få fler att upptäcka vad Sverige har att erbjuda i form av naturupplevelser.

Kronprinsessan Victoria

Tillsammans med lokala experter fick kronprinsessan i dag uppleva Garphyttans natur med fokus på bland annat vårflora i lövskog, fågelliv, våtmark och barrskog. Den första delen av vandringen gick från parkens entré upp på Svensbodaberget. På eftermiddagen vandrade Kronprinsessan en del av Bergslagsleden. Där gick vandringen genom brukad skogsmark och en sväng in i naturreservatet Dunderklintarna.

Kronprinsessan Victoria

Nationalparker i Sverige
En nationalpark bildas genom beslut av regering och riksdag, och marken ägs av staten. Att bilda nationalparker är ett sätt att bevara vårt gemensamma natur- och kulturarv och att skydda områden som annars hotar att förstöras eller försvinna helt. Nationalpark är det starkaste skydd ett område kan få och i dag finns det 30 nationalparker i Sverige.

Kronprinsessan Victoria

Om Kronprinsessans vandringar

De kommande åren planerar Kronprinsessan besöka Sveriges 30 nationalparker. Genom sina besök i nationalparkerna vill Kronprinsessan främja friluftsliv, uppmuntra rörelse och få fler att upptäcka vad Sverige har att erbjuda i form av naturupplevelser. Vid varje besök deltar lokala experter som guidar och ger information om naturen i den aktuella nationalparken.

Idén till besöken i nationalparkerna kom under Kronprinsessans vandringar i Sveriges landskap, hösten 2017 – våren 2019.

Foto: Pelle T Nilsson/SPA