GALA magasin
You Are Reading
Kronprinsessan: ”Att försvara västkusten har alltid varit av stor vikt för vårt land”
0
Kungligt

Kronprinsessan: ”Att försvara västkusten har alltid varit av stor vikt för vårt land”

Kronprinsessan Victoria

Under fredagen blev det ännu ett besök hos Försvarsmakten för kronprinsessan Victoria. Denna gång besökte kronprinsessan Göteborgs garnison för att, på H.M. Konungens uppdrag, återinrätta Älvsborgs amfibieregemente, Amf 4.

Kronprinsessan

Kronprinsessan Victoria

I samband med försvarsbeslutet 2004 avvecklades amfibieregementet och verksamheten vid garnisonen har bestått av Försvarsmedicincentrum, 17:e bevakningsbåtskompaniet, 132:e säkerhetskompani sjö samt 5:e amfibiebataljonen. I dag hissades flaggan över Älvsborgs amfibieregemente, Amf 4, som återigen är ett eget förband.

Kronprinsessan

Vid dagens ceremoni, där även överbefälhavaren och försvarsministern deltog, sade Kronprinsessan bland annat:

”Att försvara västkusten har alltid varit av stor vikt för vårt land. Från Älvsborgs fästning på 1300-talet fram till i dag. Det gäller inte minst hamnar för vår import och export.

Tillförsel av ett regemente med en ny amfibiebataljon kommer i hög grad att öka vår förmåga att vid behov skydda dessa.”

Kronprinsessan avslutade sitt tal med att, på H.M. Konungens uppdrag, förklara Älvsborgs amfibieregemente återinvigt.

Kronprinsessan Victoria

Möte med befäl och soldater
Vid ankomst till Göteborgs garnison hälsades Kronprinsessan välkommen av Älvsborgs amfibieregementes chef överste Fredrik Herlitz som berättade om verksamheten. Därefter fick Kronprinsessan en visning av regementsområdet samt möjlighet att samtala med befäl och soldater ur sjukhuskompaniet.

Efter ceremonin fick Kronprinsessan en förevisning av materiel samt möjlighet att samtala med befäl och soldater ur 17:e bevakningsbåtskompaniet samt 132. säkerhetskompani sjö.

Foto: Tommy Holl/ Swedish Press Agency