GALA magasin
You Are Reading
Kristian Luuk och Lotta Engberg till Hall of Fame
0
Nöje

Kristian Luuk och Lotta Engberg till Hall of Fame

Först att väljas in i Hall of Fame detta alldeles särskilda Melodifestivals- och Eurovision-år är ingen mindre än programledaren Kristian Luuk, i gott sällskap av artisten och programledaren Lotta Engberg – och hennes Fyra bugg och en Coca cola. Under kvällen hör vi låten, som var Sveriges bidrag i Eurovision 1987, i en egen version signerad artisten Viktor Norén. Christer Björkman, ordförande för Hall of Fame-kommittén, uttrycker:

– Kristian satte en helt ny och stilbildande ton för Melodifestivalen och som resulterade i programmets första Kristall. Lotta är folkligheten personifierad och är som hand i handsken i Melodifestivalen. Hennes vinnande bidrag från 1987 skapade oanat rabalder då texten innehöll varumärken. Låten diskades från Svensktoppen och texten fick skrivas om. Det är oförglömligt!

Motiveringarna lyder:

Kristian Luuk

Med sin underfundiga humor och sitt säregna tilltal flyttade Kristian Luuk fram positionerna för Melodifestivalens programledarskap. 2007 och 2008 vägledde han oss genom tävlingsveckorna med humor och galna upptåg utan att för en sekund tappa allvaret i tävlingen. Kristian Luuk tågar nu in i Melodifestivalens Hall of Fame med den äran.

Lotta Engberg – Fyra bugg och en Coca-Cola

När en 23-årig glad och gravid Lotta Engberg dansade in i Lisebergshallen och vann Melodifestivalen 1987 med Fyra bugg och en Coca-Cola skrev hon historia. Få vinnare har varit lika omskrivna och omdebatterade. Låten slog Arjas Högt över havet med ynka en poäng, diskades från Svensktoppen, tvingades inför Eurovision att byta namn till Boogaloo och refrängrimmet ändrades till ”Boogaloo dansa rock’n’rolla”. Låten har dessutom sjungits in av Carl Bildt. Att Lotta och hennes calypsoschlager ska in i Hall of Fame är solklart.

Kristian och Lotta säger:

– Det är helt fantastiskt att bli uppmärksammad för något vi gjorde för över 15 år sedan! Jag är glad och stolt, säger Kristian Luuk.

– Sju gånger har jag haft glädjen att joina Mello-cirkusen. Sju minnen jag kommer bära med mig hela livet, säger Lotta Engberg.

I lördagens deltävling från Göteborg hyllas Lotta Engberg av artisten Viktor Norén som framför en alldeles egen tolkning av den omskrivna låten.

Foto: SVT