Visst ska du fira kladdkakans dag på söndag? Här bjuder jag på ett lättlagat recept på en underbar, chokladig och glittrig kladdkaka a lá Gala .
Garnera gärna med guldpulver och flisad choklad. En klick vispad grädder eller en liten kula vaniljglass passar fint till. Du kan också skippa glasyren och pudra kladdkakan med kakaopulver eller florsocker.
Lycka till i det egna köket!
Kladdkaka a lá Gala
Till 8 bitar:
125 g smör
3 ägg
3 dl strösocker
3,5 dl vetemjöl
5 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 krm flingsalt
Glasyr:
2 msk smör
1 dl grädde
150 g chokladknappar
Garnering:
25 g flisad choklad
ätbar guldpulver
Sätt ugnen på 200 grader. Klä en kakform, ca 21 cm i diameter med bakplåtspapper.
Smält smöret.
Blanda vetemjöl, kakao, vaniljsocker och smulat salt.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda i smöret. Sikta ner mjölblandningen och vispa ihop till slät smet. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen 15 minuter. Låt svalna.
Glasyr: Smält smöret i en panna. Häll i grädden och koka upp under omrörning. Ta av värmen och rör i chokladknapparna till en slät glasyr. Låt svalna, men inte stelna och bred glasyren över kladdkakan. Garnera med flisat choklad och ev guldpulver.