Nu till helgen 2-3 december öppnar det mäktiga barockslottet Skokloster portarna till årets julmarknad. Under två dagar kan man njuta av hantverk och lokala delikatesser. Det blir också vintervisningar i slottet, julklappstävling och ponnyridning i slottsparken. På söndagen 3 december hålls dessutom en konsert med festmusik och julstämning i Skoklosters kyrka.
Julmarknaden arrangeras på slottets borggård och utanför huvudentrén där utställare kommer erbjuda hantverk, gotter och julklappar. Utanför entrén kommer det även säljas wraps och hamburgare i Foodtrucks. Tomtenisse finns i folkvimlet och hjälper till med önskelistor och julklappstävling. Under helgen erbjuds ponnyridning i slottsparken.
Datum och tid
Den första adventshelgen, 2 december–3 december, klockan 11.00-16.00.
Vintervisningar i slottet
Vill du se den mäktiga kungssalen, rustkammaren och ofullbordade salen? Gå då med på deras halvtimmeslånga vintervisningar.
Klä dig varmt
Tänk på att slottet saknar belysning och uppvärmning. Under vinterhalvåret blir det både mörkt och kallt så klä dig varmt.
Visningstider
Vintervisningar på svenska:
Klockan 11.15, 11.45, 12.45, 13.15, 13.45, 14.15, 14.45 och 15.15.
Visningar på engelska:
Klockan 12.15
Priser och biljetter
Parkering
30 kronor.
Entré till slottet
Fri entré till julmarknaden på entréplan.
Vintervisning
Övriga slottet går endast att se med kortare vintervisningar på 30 minuter. 75 kronor för vuxna. Gratis för barn under 19 år.
Biljetter köps på plats i museibutiken.
Marknad på världens främsta barockslott
Skoklosters slott är ett av världens främsta barockslott och Sveriges största privatpalats. Byggherren Carl Gustav Wrangel lät uppföra slottet under den svenska stormaktstiden, ett bygge som pågick i över 30 år. Ändå blev inte slottet helt klart eftersom hantverkarna lämnade sitt jobb när Wrangel dog 1676. Det mesta finns bevarat, och att kliva in i slottet är att resa tillbaka till en tid som flytt – till adelns lyx och vardag som den sett ut under 350 år. Underbart beläget vid Mälaren och Upplandsleden.
Foto: Jens Mohr, Skoklosters slott/SHM, Ola Myrin/Skoklosters slott/SHM (CC BY), Erik Lernestål/Skoklosters slott/SHM (CC BY), Helena Bonnevier/Skoklosters slott/SHM (CC BY)