GALA magasin
You Are Reading
Jonas Gardell: ”Mitt försök att synliggöra de osynliggjorda”
0
Boktips

Jonas Gardell: ”Mitt försök att synliggöra de osynliggjorda”

Jonas Gardell

I höst kommer romanen Ett lyckligare år – den okända historien om hur kampen för frihet började.

Den 15 maj var det 50 år sedan den första demonstrationen för homosexuell frihet ägde rum i Sverige och sannolikt hela Europa. Demonstrationen arrangerades av några ungdomar i föreningen Gay Power Club i Örebro, inspirerade av Gay Liberation-rörelsen som blossat upp i USA. Om dessa modiga ungdomar, och om omöjlig ung kärlek i Uppsala på 1800-talet, handlar Jonas Gardells nästa roman Ett lyckligare år.

Med den fortsätter Jonas Gardell sitt redan prisade nedtecknande av den svenska homorörelsens historia, som inleddes 2012 med Torka aldrig tårar utan handskar. Ett lyckligare år ges ut i september och finns att förhandsboka från och med idag.

– Kanske är det först de senaste åren som vi förstått att vår historia är värd att skrivas och att om vi inte skriver den nu går den förlorad, säger Jonas Gardell. Ett lyckligare år är mitt försök att synliggöra de osynliggjorda, att skriva fram ur historien de glömda och de tystade.

1879 skriver den kände filosofen Pontus Wikner en text han kallar Psykologiska självbekännelser. Manuset låses in i en blecklåda som enligt direktiven ska förvaras på Uppsala Universitetsbibliotek i minst 50 år innan någon får bryta förseglingen och läsa. Dess innehåll är så kontroversiellt och så skandalöst att enbart ryktet om den förseglade blecklådan skapar panik i Pontus Wikners vänskapskrets och man försöker utverka hinder för att blecklådan någonsin ska få öppnas. Ändå är det Wikners vilja att hans text någon gång ska publiceras. I en framtid när allt är förändrat. Han drömmer om ett lyckligare år.

1970, nästan 100 år efter att Pontus Wikner skrivit sina olyckliga bekännelser, bildar några ungdomar i Örebro föreningen Gay Power Club. Den excentriske Ronny går ut i Örebro mitt på dagen i full drag. Kärleksparet Vanja och Kerstin skapar sensation i rikspressen som ”flickorna som vill gifta sig”. Och tillsammans genomför de den första demonstrationen någonsin i Sverige för homosexuell frihet.

Ett lyckligare år är den gripande berättelsen om de unga studenterna Pontus och Herman och deras omöjliga kärlek under andra halvan av 1800-talet. Det är den fantastiska berättelsen om några modiga ungdomar i en liten stad i Mellansverige under andra halvan av 1900-talet som bestämmer sig för att också de har rätt till lycka. En svindlande roman om kärlek i en tid när kärleken saknade språk.

Ett lyckligare år ges ut i september 2021.

Om Jonas Gardell:
Jonas Gardell är en av Skandinaviens mest kända och folkkära författare och kulturpersonligheter. Sedan debuten 1985 har han skrivit en mängd romaner, tv- och filmmanus, shower och sångtexter.

Få svenska romaner har fått ett sådant oerhört genomslag som En komikers uppväxt och Torka aldrig tårar utan handskar. Hans förra roman Till minne av en villkorslös kärlek blev en av 2018 års mest sålda skönlitterära böcker i Sverige.

Jonas Gardells böcker är översatta till ett tjugofemtal språk.

Jonas Gardells utgivningar:

1985 Passionsspelet
1986 Odjurets tid
1987 “Präriehundarna”
1988 “Vill gå hem”
1990 “Fru Björks öden och äventyr
1992: “En komikers uppväxt”
1993: Samlingsboken “Mormor gråter och andra texter”
1995: “Frestelsernas berg”
1998: “Så går en dag ifrån vårt liv och kommer aldrig åter
2001: “Ett ufo gör entré”
2003: “Om Gud”
2006: “Jenny” – den fristående fortsättningen på böckerna “En komikers uppväxt” och “Ett ufo gör entré”.
2009: “Om Jesus”, en uppföljare till ”Om Gud”
2011: “Har man inget liv får man köpa ett som alla andra: Samlade visdomsord”.
2012: Första romanen i sviten “Torka aldrig tårar utan handskar”
2012: Jesus sista ord på korset var INTE “Härifrån ser man hela Mariannelund!
2013: Den andra och tredje delen i romantrilogin “Torka aldrig tårar utan handskar”
2014: Livet suger och sen dansar man disco
2016: Bara på besök” tillsammans med Stellan Herner
2018: Till minne av en villkorslös kärlek
2021: Ett lyckligare år

Foto: Thron Ullberg/Norstedts