GALA magasin
You Are Reading
Invigning i prinsessan Estelles skulpturpark – se fina bilder!
0
Kungligt

Invigning i prinsessan Estelles skulpturpark – se fina bilder!

Idag var kronprinsessan Victoria, prins Daniel och prinsessan Estelle på plats i prinsessan Estelles skulpturpark på Kungliga Djurgården i Stockholm för att inviga Giuseppe Penones skulptur The Inner Flow of Life.

Kronprinsessan och prinsessan Estelle i fina sommarklänningar.
Kronprinsessparet med sin solstråle Estelle.
Alltid lika glada Estelle!
Kronprinsessan Victoria och prinsessan Estelle beskådar konstverket.
Princess Estelle är sin mamma Victoria upp i dagen.
Det var en härlig stämning denna soliga dag.

Det nya verket på Djurgården består av en granitstod och en trädstam gjuten i brons. Stenen är grovhuggen på sidorna men blankpolerad på framsidan med ådringar som påminner om trädstammar i en skog. Stammen är gjuten från ett kastanjeträd och växer uppochned från stenen, med rötterna upp mot himlen. I det skålformade rotsystemet har växter planterats och nytt grönskande liv kommer att spira.

Prinsessan Estelle, kronprinsessan Victoria and prins Daniel tillsammans med konstnären Giuseppe Penone och hans verk på Djurgården i Stockholm.

Konstnären Giuseppe Penone, född 1947, är en italiensk installationskonstnär. Han är utbildad vid Accademia Albertina di Belle Arti Torino. Verket är 10 meter högt och väger över 60 ton. Runt skulpturen har grova naturstenar från andra platser på Djurgården placerats.

Prins Daniel talade
Under invigningen talade prins Daniel inför de cirka 400 gästerna. Prinsen är aktiv i kulturstiftelsens styrelse och är tillsammans med Kronprinsessan initiativtagare till stiftelsen. I sitt tal sade Prinsen bland annat:

I believe that every generation has a responsibility to leave a mark of its time for future generations — the Princess Estelle Sculpture Park is our contribution to the early 21st century.

H.K.H. Prins Daniel

Bland de övriga talarna fanns kulturministern och Italiens ambassadör i Stockholm. Under ceremonin framfördes musik av Daniel Bengtson på flygel. Konferencier var Jessika Gedin.

Foto: Ida Åkesson/SPA