GALA magasin
You Are Reading
Imponerande arkitektur du inte får missa på Kanarieöarna
0
Resor & Hotell

Imponerande arkitektur du inte får missa på Kanarieöarna

Arkitekturen på Kanarieöarna vittnar om ett rikt historiskt arv, tradition och kultur. Med sina vackra kyrkor, pampiga renässanspalats och moderna ikoniska byggnader lockar ögruppen besökare med ett intresse för arkitektur och vackra stadsmiljöer.

Kanarieöarna lockar varje år tusentals svenskar som längtar efter en avslappnande sol- och badsemester. Men som omväxling till lata dagar på stranden, bör man inte missa att uppleva några av ögruppens många fantastiska byggnadsverk. Ögruppens arkitektur är rik och varierad, med allt från välbevarade äldre byggnader från så tidigt som 1400-talet till nyare landmärken som operahuset Auditorio de Tenerife Adán Martín.

Kanarieöarnas grundstenar
Under 1400- och 1500-talen koloniserades Kanarieöarna och blev en del av den kastilianska kronan, vilket har satt djupa avtryck i ögruppens kultur och arkitektur. Monumenten Casa del Corregidor i La Laguna och Casa Regental vid Plaza de Santa Ana i Las Palmas är båda rikt utsmyckade i plateresk- och gotisk stil och speglar den tidens politiska strukturer och samhällsklasser. Tre exempel som visar på kyrkans starka inflytande under denna tid är Santa Ana-katedralen i Las Palmas de Gran Canaria samt kyrkorna Nuestra Señora de la Concepción i La Laguna och La Concepción i Santa Cruz de Tenerife.

Runt om Kanarieöarna finns även många historiska byggnader som påminner om ögruppens tidigare militära betydelse. Torre del Conde i San Sebastián de La Gomera är en fästning i gotisk stil från mitten av 1400-talet och Castillo de La Luz i Las Palmas de Gran Canaria, känt för sin femkantiga form, användes en gång i tiden för försvarsändamål och är idag viktiga historiska landmärken.

Modernism och framtid
Kanarieöarnas samtida arkitektur har präglats av en växande medelklass och blomstrande turism. Under 2000-talet har framstående arkitekter som Óscar Tusquets och Santiago Calatrava försett öarna med nya landmärken, som det färgglada Alfredo Kraus-auditoriet och det spektakulära operahuset Auditorio de Tenerife Adán Martín. Turismens inverkan på ögruppens arkitektur var som mest tydlig under 1960- och 70-talen. Under denna period framträdde konstnären César Manrique med sina kända verk som utsiktsplatsen El Mirador del Río och grottan och konsertlokalen Los Jameos del Agua, båda belägna på Lanzarote, samt fritidskomplexet Martiánez på Teneriffa. César Manriques verk är än idag några Kanarieöarnas mest kända turistattraktioner.