GALA magasin
You Are Reading
Harry Potter-skådespelare gör rollen som Alexander Litvinenko i ny dramaserie
0
Film & TV

Harry Potter-skådespelare gör rollen som Alexander Litvinenko i ny dramaserie

David Tennant

David Tennant tar sig an rollen som Alexander Litvinenko i Viaplays nya originalserie ”Litvinenko”. Serien i fyra delar handlar om den före detta ryska KGB-tjänstemannen vars död av poloniumförgiftning utlöste en av de mest komplexa och farligaste utredningarna någonsin i Londons poliskår. Litvinenko spelas in i London, med planerad premiär på Viaplay nästa år.

Viaplays dramaserie Litvinenko handlar om hur två poliser i november 2006 kallades till University College Hospital i London för att intervjua en patient med livshotande skador. Patienten var Alexander Litvinenko, en rysk dissident som påstod att han hade förgiftats på direkt order av Vladimir Putin. Under polisintervjuerna gav Alexander noggranna detaljer från sjukhussängen om händelserna som ledde fram till hans öde. Denna information bidrog till att detektiverna kunde spåra två ryssar som hade förgiftat Litvinenko med Polonium 210, ett mycket giftigt radioaktivt ämne.

Margarita

Dramaserien fokuserar även på historien om Marina Litvinenko (Margarita Levieva), Alexanders orädda, dedikerade änka som outtröttligt kämpade för att övertala den brittiska regeringen att offentliggöra sin mans mördare och erkänna den ryska statens inblandning i mordet.

Litvinenko är skriven av den hyllade manusförfattaren George Kay som står bakom succéer som Lupin och Criminal.

– I slutet av 2006 var Alexander Litvinenko ett levande vittne till sitt eget mord. Han tillbringade sina sista dagar med att anförtro Londons poliskår detaljerna om vad som hände honom. Det tog anmärkningsvärt nog ett helt decennium för polisen och hans änka Marina Litvinenko att få dessa påståenden officiellt bekräftade. Deras uthållighet, hårda arbete och tapperhet gör detta till en viktig berättelse i vår tid. Det är ett privilegium att bli ombedd att skriva om detta, säger George Kay.

Litvinenko produceras med stöd av nyckelpersoner som har varit involverade i den omfattande utredningen. Bland annat syns Mark Bonnar (Catastrophe, Quiz) och Neil Maskell (Small Axe, Utopia) spela poliserna Clive Timmons och Brent Hyatt.

– Att skapa en serie om denna tragiska händelse – kräver ett exceptionellt vasst team av såväl talanger som partners vilket vi lyckats sammanföra i detta projekt. Vår förhoppning är att Litvinenko ska nå ut till en bred publik och ge en ökad förståelse för det här fallet och de djupa konsekvenserna som finns kvar än idag, mer än 15 år efter händelserna, säger Filippa Wallestam, EVP och Chief Content Officer på NENT Group.

David Tennant

David Tennant är en stor skådespelare från Skottland känd för roller som Doctor Who i The Doctor, Giacomo Casanova i BBC komedi-dramat Casanova, Barty Crouch, Jr. i Harry Potter and the Goblet of Fire, DI Alec Hardy i dramaserien drama Broadchurch och Kilgrave i Netflix-serien Jessica Jones.