GALA magasin
You Are Reading
Filmgiganten Jan Troell fyller 90 år – så hyllas han på tv
0
Film & TV

Filmgiganten Jan Troell fyller 90 år – så hyllas han på tv

Jan Troell

Fredag 23 juli fyller en av svensk films giganter, Jan Troell, 90 år. SVT hyllar jubilaren med att visa fem av hans långfilmer där en världspremiär av en nyklippt version, en så kallad director’s cut, av filmen ”Bang!” från 1977 ingår. SVT:s hyllning bjuder också på en nyproducerad dokumentär om Jan Troell gjord av Tom Alandh, samt några av Troells egna novell- och dokumentärfilmer.

Sedan 16 juli finns Jan Troells dokumentära långfilm ”Sagolandet” (1988) på SVT Play. ”Sagolandet” spelades in under fem år och var en personlig utblick med kritisk syn på det svenska samhällets tillstånd. Medverkar gör bland andra Ingvar Karlsson, Tage Erlander och den amerikanska psykoanalytikern Rollo May.

Från söndag 18 juli finns fem av Jan Troells långfilmer på SVT Play: ”Här har du ditt liv” (1966), ”Ingenjör Andrées luftfärd” (1982), ”Bang! – Director’s cut” (1977), ”Il Capitano” (1991) och ”Ole Dole Doff” (1968).

”Här har du ditt liv” är Jan Troells långfilmsdebut och bygger på Eyvind Johnsons romansvit ”Romanen om Olof”, som skildrar en 14-årig bildningstörstande norrlandsgrabb vars livssyn formas genom hans erfarenheter från olika arbeten som flottare, sågverksarbetare, affischklistrare med mera under första världskriget. Eddie Axberg gör rollen som Olof och i övriga roller ses bland andra Allan Edwall, Gunnar Björnstrand, Ulf Palme, Gudrun Brost och Max von Sydow.

Verklighet och mardrömmar flyter samman i Jan Troells skildring av den svenska skolan i 1960-talets brytningstid i långfilmen ”Ole dole doff”. Per Oscarsson, Bengt Ekerot och Kerstin Tidelius är några av skådespelarna som medverkar.

”Bang! – Director’s cut” är ett tydligt bevis för att Jan Troell fortfarande är verksam. Filmen, som är från 1977 får nu världspremiär i en nyklippt version som Troell och hans medarbetare har färdigställt under våren 2021. Huvudpersonen, spelad av Håkan Serner, är skild och har ett förhållande med en lärarinna på den skola där han arbetar. När han tror att lärarinnan är med barn blir han orolig eftersom han förälskad i en annan kvinna. I andra roller ses Yvonne Lombard, Susan Hampshire, Ulf Palme med flera.

”Ingenjör Andrées” luftfärd togs ut som svenskt bidrag till filmfestivalen i Venedig och blev Oscarnominerad som bästa utländska film. Jan Troell använde sig av Per Olof Sundmans roman med samma namn som förlaga och huvudrollerna spelades av Max von Sydow, Göran Stangertz och Sverre Anker Ousdal.

Långfilmen ”Il Capitano” är en skildring av Åmselemorden (1988) med brottslingar som i verkligheten hette Juha Valjakkala och Marita Routalammi men som i filmen fick heta Jari (Antti Reini) och Minna (Maria Heiskanen).

Söndag 18 juli läggs också Jan Troells 13:e novellfilm ”Uppehåll i Myrlandet” (1965) upp på SVT Play. Max von Sydow spelar huvudrollen i filmen som bygger på Eyvind Johnsons novell från 1934 med samma namn och handlar om en vagnbromsare som hoppar av tåget i den lappländska ödemarken för att utföra en sak han tänkt på en längre tid.

På regissörens födelsedag, fredag 23 juli, visas Tom Alandhs dokumentär ”Ett par dagar i november” med Jan Troell. Enligt Alandh är Jan Troell större än Widerberg och Bergman, och hans film Här har du ditt liv är den bästa som någonsin gjorts i Sverige. Alandhs dokumentär är fylld av Jan Troells egna bilder, men också ett samtal om barndomens lycka och skapandets glädje. Om konsten, kärleken och döden. Och om hur svårt det kan vara att sätta på tv:n även om man har fler Guldbaggar än någon annan inom svensk film.

Sändningar av dokumentärer och filmer i samband med regissörens 90-årsdag:
På SVT Play sedan fredag 16 juni kl 02.00: Sagolandet (ingen planerad sändning i huvudkanal)

SVT Play söndag 18 juli kl 02.00: Här har du ditt liv
SVT1 måndag 19 juli kl 13.30: Här har du ditt liv

SVT Play söndag 18 juli kl 02.00: Ole dole doff
SVT1 tisdag 20 juli kl 14.45: Ole dole doff

SVT Play söndag 18 juli kl 02.00: Uppehåll i Myrlandet
SVT1 fredag 23 juli kl 17.30: Uppehåll i Myrlandet

SVT Play söndag 18 juli kl 02.00: Ett par dagar i november med Jan Troell
SVT1 fredag 23 juli kl 18.30: Ett par dagar i november med Jan Troell

SVT Play söndag 18 juli kl 02.00: Bang! – Director’s cut
SVT1 måndag 26 juli kl 14.50: Bang! – Director’s cut

SVT Play söndag 18 juli kl 02.00: Il Capitano
SVT1 måndag 26 juli kl 23.25: Il Capitano

Foto: Bertil S:son Åberg/SVT