GALA magasin
You Are Reading
Edward af Sillén till Hall of Fame
0
Nöje

Edward af Sillén till Hall of Fame

I lördagens deltävling från Växjö tilldelas regissören, manusförfattaren och kommentatorn Edward af Sillén Hall of Fame-utmärkelsen. Från och med nu är även han medlem i denna namnkunniga skara artister, hits och upphovsmakare som alla haft stor betydelse för Melodifestivalen under åren.

– Passion, talang och kärlek genomsyrar allt han har gjort för och i vårt program. Melodifestivalen är verkligen en del av Edwards DNA, säger Christer Björkman, Hall of Fame-kommitténs ordförande.

Motiveringen lyder: När Petra Mede 2009 blev en av tidernas mest omtyckta programledare var det med Edward af Silléns regi och manus i ryggen. Efter detta har Edward genom åren i manus och regi kombinerat kärleken till Mello med en underbar humor med udd och skärpa. Han har regisserat oförglömliga programledarprestationer och skapat magiska mellanakter, som Dannys ”Karl för sin kostym”, Perrellis ”Här står jag” och Sarah Dawn Finers ”Lynda Woodruff”. Att Edward hör hemma i Melodifestivalens Hall of Fame är för att citera hans klassiker med Christine Meltzer som Malena Ernman: – Inget konstigt alls.

En rörd Edward af Sillén uttrycker:

– Jag är faktiskt lite mållös och mycket ödmjuk inför denna ära. Att arbetet som jag och mina begåvade kollegor gjorde till Melodifestivalen och Eurovision fortfarande omnämns och refereras till är smickrande nog. Denna utmärkelse är en tonartshöjning jag inte var beredd på. Tack snälla.

Kort om Hall of Fame

Melodifestivalens Hall of Fame instiftades 2020 för att hylla och belysa särskilda prestationer och oförglömliga Mello-minnen i programmets långa historia. Sedan starten av Melodifestivalen 1958 har mängder av färgstarka artister och melodier gjort avtryck i den svenska musiken och folksjälen.

I december varje år kan tittarna nominera sina Hall of Fame-förslag i Melodifestivalappen. Utifrån dessa förslag väljer sedan Hall of Fames kommitté ut fem pristagare att få utmärkelsen 2024. De invalda får en statyett, Guldstjärnan – formad som en del av en stjärnas stråle. Tanken bakom den är att de samlade insatserna bildar en helhet.

SVT1 och SVT Play lördag 17 februari. Melodifestivalen 2024, deltävling 3

Foto: Janne Danielsson/SVT