GALA magasin
You Are Reading
Detta bör du äta för att lindra PMS-besvär
0
GALA tipsar

Detta bör du äta för att lindra PMS-besvär

Nötter

Känner du ett extra sug för sötsaker när du har mens? Har du besvär med PMS? Vad många inte vet är att dessa besvär kan lindras genom att anpassa kosten efter menstruationscykeln. Hälsobarometern 2021 visar att det endast är 15 procent som gör detta i dagsläget. Hälsokedjan Life
vill därför uppmärksamma fördelarna med att anpassa kosten under menstruationen.

Frukt
Lingonveckan, sylt i tratten eller mens helt enkelt. Kärt barn har många namn. Trots att nästan 50 procent av befolkningen har menstruation visar årets Hälsobarometern att ytterst få anpassar kosten under den perioden på månaden. I Lifes årliga undersökning har svenskarna fått svara på huruvida de har anpassat sin kost efter sin menstruationscykel. Något som endast var åttonde person anger att de har.
Under menstruationens olika faser kan vi må annorlunda och känna olika behov. I början känner många sig fulla med energi för att sedan följas av en period då humöret dalar. Under den perioden uppstår dessutom ofta ett ökat sug efter sötsaker. Att då äta en banan eller annan frukt är ingen dålig idé. Socker och kolhydrater hjälper kroppen att utsöndra serotonin som är kroppens må-bra-hormon. Det kan därför hjälpa dig att hålla humöret lite
mer i schack.
Är du en person med riklig blödning under menstruationen kan dessutom ditt behov av järn öka. Järn är en mineral som har flera viktiga funktioner i kroppen. För många räcker en varierad kost för att undvika låga järnvärden. För dig som vet att du har låga värden är det dock en god idé att vara medveten om vilken mat som innehåller mycket järn.
– Livsmedel som lever och blodpudding är rika på järn, men det finns också i kött, ägg och skaldjur. Även vegetariska alternativ som nötter, frön och baljväxter innehåller en del järn. Känner man att det är svårt att få i sig tillräckligt med järn via kosten så finns det flera olika alternativ när det kommer till järntillskott, säger Maria Wiberg, hälsorådgivare på Life.
Dessvärre är det många som lider av besvär på grund av PMS. Genom att anpassa din kost kan du lindra dessa något. Trots detta visar resultatet från undersökningen att hela 80 procent aldrig har anpassat sin kost efter menscykeln. Hälsosamma fetter samt frukt och grönt som har ett högt innehåll av B-vitamin visat sig kunna ha en positiv effekt på PMS och hjälper till att hålla hormonbalansen stabil. Exempel på sådana är avokado och nötter. Det finns dessutom fettsyror som i vissa fall kan lindra PMS-symtom, som exempelvis Omega-6.

Life tipsar: Tre tillskott under menstruationen

Life Järn
Järnbrist är vanligare bland kvinnor är män, framför allt under graviditet eller menstruation. Life Järn är ett flytande kosttillskott med järncitrat tillsammans med utvalda B-vitaminer, Cvitamin samt växtextrakt blandat i svartvinbärsjuice för bättre upptag.
Nattljusolja
Nattljusolja kan intas vid ett generellt ökat behov av omega-6-fettsyror. Det är en av naturens allra bästa källor till omega-6-fettsyran gamma-linolensyra (GLA). Då kroppens egen förmåga att tillverka GLA är starkt begränsad är det viktigt att vi får i oss ämnet via kosten eller kosttillskott. Många som lider av PMS har visat sig ha just låga halter GLA. Nattljusolja reglerar den hormonella balansen under menstruationen.
Apiforce Bidrottninggelé
Apiforce är ett kosttillskott med bidrottninggelé. Apiforce kan användas vid problem med PMS, i övergångsåldern eller om du har besvär med acne eller kvisslor. Hormonell obalans är vanligt förekommande bland kvinnor bland annat under menstruationen. Detta kan leda till PMS, fet hy och akne. Bidrottninggelén är hormonbalanserande och anses kunna lindra symtomen som uppstår vid hormonell obalans.
Kosttillskott ersätter inte en varierad kost. Det är viktigt med en balanserad kost och hälsosam livsstil.

Om Life
Life är Nordens ledande hälsokedja. Här får du personlig rådgivning av kunniga hälsorådgivare som ger dig tips och råd för en bättre balans i livet.

Om undersökningen
Hälsobarometern 2021 är baserad på̊en undersökning genomförd av IPSOS Norm på̊uppdrag av Life. Undersökningen genomfördes i januari 2021 i form av en webbenkät. Totalt har 4 577 personer i Sverige, Norge och Finland i åldrarna 18–65 år deltagit i undersökningen. Resultatet är statistiskt säkerställt och riksrepresentativt.