GALA magasin
You Are Reading
Då visas kungliga statsbesöket på tv
0
Kungligt

Då visas kungliga statsbesöket på tv

Danmarks nya kungapar, kung Frederik X och drottning Mary, gör sitt första statsbesök till Sverige. De välkomnas av det svenska kungaparet som tar emot på Logårdskajen och Kungliga slottet. SVT direktsänder statsbesöket måndag den 6:e maj.

Det är det första danska statsbesöket sedan 1985. Kung Frederik X och drottning Mary anländer med det danska kungaskeppet Dannebrog och tas emot av det svenska kronprinsessparet på Skeppsholmen. De färdas sedan på kungaslupen Vasaorden till Logårdskajen där det svenska kungaparet tar emot. På Skeppsbrokajen inspekterar kungarna ett grenadjärkompani ur Livgardet och nationalsångerna spelas. Därefter tas hela sällskapet emot i Rikssalen av bland annat svenska regeringen. Förmiddagen avslutas med ett pressuttalande från kung Frederik X och kung Carl XVI Gustaf.

Danska kungaskeppet Dannebrog.

SVT direktsänder gästernas ankomst och inledande tal av kung Frederik X och kung Carl XVI Gustaf vid kvällens statsbankett på Kungliga slottet. Ted Wigren och Katarina Sandström leder sändningarna under dagen och Roger Lundgren är expertkommentator.

– Vi ser fram emot att bjuda in tittarna till stora delar av detta historiska statsbesök från Danmark. Utöver sändningarna hos oss i SVT får också alla EBU-medlemmar möjlighet att ta del av denna dag då vi står som Host Broadcaster, säger Judit Ek, nyhetschef på SVT och Per Rådelius, exekutiv producent på SVT.

Kungaparet tar emot kung Frederik och drottning Mary när de kommer till Sverige på sitt första statsbesök som kungapar.

Kungligt statsbesök från Danmark, måndag 6 maj:
SVT Play och SVT1 09.55–12.00
SVT Play 19.15–20.30

Foto: Steen Evald /Kongehuset och SPA