GALA magasin
You Are Reading
Kungen: ”Vi har alla ett ansvar”
0
Kungligt

Kungen: ”Vi har alla ett ansvar”

Kungens jultal 2020

På juldagen höll kungen traditionsenligt sitt jultal i Sveriges Radio och Sveriges Television. Årets jultal sändes från Drottningholms slott.

Kungens jultal har under lång tid sänts från kungliga slottet. I år skickade kungen istället sin julhälsning från kungaparets hem på Drottningholm.

I årets jultal sade Kungen bland annat:

”Jag sänder en alldeles särskild tanke till dem som drabbats. Låt oss visa dem stöd och omtanke den här julen. Och fortsätta med det även när helgerna är över.

Vi har alla ett ansvar. Två meters avstånd kan rädda liv. Men det kan också två minuters telefonsamtal göra. I den situation som råder måste vi orka vara både kloka medborgare och omtänksamma medmänniskor.”

Kungen sade också:

”Ni är många i vårt land som dagligen arbetar med att bekämpa pandemin, att ta hand om dem som blivit sjuka, och att se till att vårt samhälle fortsätter att fungera. Era arbeten kan sällan skötas hemifrån. Men vi är alla helt beroende av det Ni gör. Till Er vill jag säga: Vi ser Era insatser – och vi är alla djupt tacksamma för dem.”

Foto: Victor Ericsson/Kungl. Hovstaterna

Om H.M. Konungens jultal
Kungen höll sitt första jultal i radio 1972, då som kronprins. Kungens jultal har sedan 1973 varit en återkommande tradition i Sveriges Radio. År 2007 sändes talet för första gången även i Sveriges Television.

Enligt Sveriges Radios arkivuppgifter hölls det första jultalet till svenskar i utlandet 1933 av Arthur Engberg. 1938 höll prins Wilhelm tal till svenskar i utlandet på både svenska och engelska. Kung Gustaf VI Adolf höll sitt första jultal till svenskar i utlandet 1951 och därefter 1957, 1964, 1966 och 1969. Prins Bertil höll talet till svenskar i utlandet 1955.