I påsk passar det perfekt att bjuda på en härligt syrlig och söt citronpaj med marängtoppar. Ljuvligt god!
Recept till 6 bitar:
1 förp utkavlad pajdeg
Fyllning:
3 dl vatten
2 dl socker
4 msk maizena
finrivet skal av 1 vältvättad citron
2 dl färskpressad citronsaft
4 stora äggulor
3 msk smör
Garnering:
1 äggvita
5 msk strösocker
Gör så här:
Blanda vatten, socker, maizena, citronskal och citronsaft i en kastrull. Koka upp under omrörning. Ta kastrullen från värmen. Rör ner gulorna i krämen, en i taget. Låt krämen sjuda upp under omrörning (den får inte koka). Blanda i smöret och låt svalna.
Värm ugnen till 200 grader. Tryck ut degen i en pajform, ca 20 cm i diameter, så att den kommer ut lite på kanten.
Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter. Ta ut och låt kallna. Häll krämen i pajen.
Vispa äggvitan till hårt skum, använd elvisp. Blanda i 3 msk strösocker och vispa ihop. Vispa i resten av sockret, 1 msk i taget.
Spritsa små toppar av märäng som garnering till pajen. Bränn av med liten gasolbrännare.
Recept och foto: Lena Söderström