Sommarens vackra, goda pannkakstårta är lika enkel att göra som den är festlig att servera. Plättar, crepes, blinier, äggakaka, amerikanska pannkakor, saffranspannkakor – kärt barn har många namn och med en titt i historieböckerna har pannkakan funnits sedan urminnes tider. Kanske är pannkakan mest känd för oss som dessert till ärtsoppan om torsdagen eller som mellanmål på skolutflykten. Lika välkänd och med ett festligare uttag är pannkakstårtan, där den optimala höjden på denna består av sju pannkakor.
Recept
Här är receptet på hur du skapar sommarens vackraste och i vårt tycke godaste pannkakstårta, inte heller helt onyttig:
Klä en springform med pannkakor som placeras över kanten.
Varva pannkakor med fyllning.
Vik slutligen över pannkakorna som vilar över springformens kant.
Lägg en tallrik över för att ge tyngd och låt gärna vila en stund i kylen.
Pannkakorna är gräddade i en Fiesta Crepe Maker där den 30 cm non stick-plattan har ett värmesystem som ger en jämn värme och därmed gräddar pannkakor jämt och fint. Vill man ha riktigt lövtunna pannkakor är det inga som helst problem, till järnet följer ett träredskap för att kunna bre ut smeten.
Fiesta Crepe Maker kostar ca 500 kr.