GALA magasin
You Are Reading
ÄPPELGALETTE
0
Blogg - Lena Söderström Mat & dryck

ÄPPELGALETTE

Äppelgalette

Vaniljglas med lite sirap är gott att servera till den läckra äppelgaletten som bakas i klassisk deg för söta pajer med extra garnering av mandel och socker. Gör degen själv eller använd färsk utkavlad pajdeg.

Till 6 bitar

Tid: 1 timme 15 minuter

3 dl vetemjöl

1 krm flingsalt

1 msk strösocker

150 g kylskåpskallt smör

1 kylskåpskallt ägg

 

Fyllning:

3-4 äpplen

1 msk färskpressad citronsaft

1 msk vaniljsocker

2 msk smält smör

1 msk florsocker

1 äggula

1 tsk vatten

1 dl mandelspån

1 msk strösocker

Till servering:

150 g vaniljglass

3 msk ljus sirap

 

Mixa ihop mjöl, salt och socker i en matberedare monterad med en kniv. Tillsätt smöret, skuret i tärningar och kör till en smulig massa. Tillsätt ägget och kör tills det formas en degboll. Platta ut degen och lägg den i en plastpåse. Låt vila kallt ca 30 minuter.

Fyllningen. Skala och skär äpplen i 4 klyftor och skär bort kärnhusen. Skär klyftorna i tunna skivor. Blanda äppelskivorna med citronsaft och vaniljsocker.

Sätt ugnen på 200 grader.

Kavla ut degrundeln, på ett bakplåtspapper, till en rundel, ca 30 cm i diameter.Lägg äppelskivorna omlott i grupper över degen, lämna ca 5 cm bred degkant runt om. Pensla äppelskivorna med smöret och sikta över florsockret. Vik upp degkanten över äpplena och pensla den med gulan blandat med vatten. Strö över mandelspån och strösocker. Grädda galetten i nedre delen av ugnen tills den fått fin färg, ca 30 minuter.

Servera gärna varm eller ljummen med vaniljglass och sirap.