GALA magasin
You Are Reading
Allt om Nobelsändningarna i SVT
0
Film & TV

Allt om Nobelsändningarna i SVT

Nobel 21

5 december till 16 december uppmärksammar SVT årets Nobelpris i en rad program. På grund av den pandemi som fortfarande råder i världen blir det även i år ett annorlunda upplägg. Nobelprisceremonin direktsänds från Blå hallen i Stockholms stadshus. Snillen spekulerar görs digitalt från Studio 2 i Tv-huset och programmet En kväll för Nobel direktsänds från Gyllene salen i Stadshuset, då den traditionella Nobelbanketten är inställd.

– Tittarna får lära känna samtliga pristagare genom våra unika Nobelporträtt där vi också får ytterligare insyn och kunskap om den forskning de prisas för. Vi bjuder på pristagarnas föreläsningar, vetenskapliga samtal, Nobelkonsert och en högtidlig Nobelprisceremoni med mera, säger Per Rådelius, projektledare för SVT:s Nobelsändningar.

Även i år direktsänder SVT En kväll för Nobel i stället för den inställda Nobelbanketten. Victoria Dyring, Jessika Gedin, Cecilia Gralde och Pernilla Månsson Colt kommer under festliga former uppmärksamma årets Nobelpristagare, deras upptäckter och arbete, men också tillsammans med kunniga gäster se vår samtid och blicka framåt. Allt varvat med en rad artistuppträdanden.

Söndag 5 december
SVT Play söndag 5 december kl 02.00: Nobelprisporträtt
Medicinprisporträttet
Möt medicinpristagarna David Julius och Ardem Patapoutian som djupdykt i känseln – och som använde bl.a. chilipeppar för att lösa gåtan om hur vår känsel egentligen fungerar.
Kemiprisporträttet
Möt kemipristagarna Benjamin List och David MacMillan – vildhjärnorna som utvecklade ett vasst verktyg för att bygga molekyler. Deras upptäckter väntas få stor betydelse för kampen mot cancer, HIV och hepatit C.
Fysikprisporträttet
Möt fysikpristagarna Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann och Giorgio Parisi som utvecklat nya metoder för att förstå och beskriva kaotiska och till synes slumpartade fenomen, som till exempel klimatet.
Ekonomiprisporträttet
Möt David Card, Joshua Angrist och Guido Imbens – ekonomipristagarna som med sina naturliga experiment revolutionerade hur man kan studera ekonomiska beslut i verkligheten.
Fredsprisporträttet
Möt fredspristagarna Maria Ressa och Dmitrij Muratov – journalisterna som med livet som insats kämpar för yttrandefriheten och försvaret av demokratin.
Litteraturprisporträttet
Möt litteraturpristagaren Abdulrazak Gurnah hemma i Canterbury, England. Han berättar om tillhörighet och längtan, och om uppväxten i hamnkvarteren i Stone Town i Zanzibar. Vi träffar också hans släktingar, som stannade kvar på ön.

SVT1 söndag 5 december kl 22.30: Fredsprisporträttet
Möt fredspristagarna Maria Ressa och Dmitrij Muratov – journalisterna som med livet som insats kämpar för yttrandefriheten och försvaret av demokratin.

SVT1 söndag 5 december kl 22.45: Ekonomiprisporträttet
Möt David Card, Joshua Angrist och Guido Imbens – ekonomipristagarna som med sina naturliga experiment revolutionerade hur man kan studera ekonomiska beslut i verkligheten.

Måndag 6 december
SVT2 måndag 6 december kl 20.00: Vetenskapens värld
Klimatkris, känsel och kemisuccé. Vi kan allt bättre förutse klimatförändringarna, och det är tack vare de klimatmodeller som belönas med Nobelpris i år. Hur vår känsel egentligen fungerar prisas också i år, liksom forskning om kaos. Dessutom lär vi känna Nobelpristagarna som löste mysteriet med neurosedyn och skapade kemins guldrusch. Följ med på en resa till årets naturvetenskapliga Nobelpristagare. Programledare: Victoria Dyring.

Tisdag 7 december
SVT Play tisdag 7 december kl 14.00: Medicinföreläsning
Föreläsning av Nobelpristagarna David Julius och Ardem Patapoutian

SVT Play tisdag 7 december kl 17.00: Litteraturföreläsning
Föreläsning av Nobelpristagare Abdulrazak Gurnah

Onsdag 8 december
SVT Play onsdag 8 december kl 09.00: Fysikföreläsning
Föreläsning av Nobelpristagarna Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann och Giorgio Parisi

SVT Play onsdag 8 december kl 11.00: Kemiföreläsning
Föreläsning av Nobelpristagarna Benjamin List och David MacMillan

SVT Play onsdag 8 december kl 13.00: Ekonomiföreläsning
Föreläsning av Nobelpristagarna David Card, Joshua Angrist och Guido Imbens

SVT Play onsdag 8 december kl 19.00: Nobelkonserten – direktsändning
Dirigent Ryan Bancroft leder Kungliga filharmonikerna vid årets Nobelkonsert från Konserthuset Stockholm. Solist: Cellist Sol Gabetta

SVT2 onsdag 8 december kl 20.30: Litteraturprisporträttet
Möt litteraturpristagaren Abdulrazak Gurnah hemma i Canterbury, England. Han berättar om tillhörighet och längtan, och om uppväxten i hamnkvarteren i Stone Town i Zanzibar. Vi träffar också hans släktingar, som stannade kvar på ön.

Torsdag 9 december
SVT Play torsdag 9 december kl 13.00: Nobel Week Dialogue – direktsändning
City of Future. Tidigare Nobelpristagare och världsledande experter fördjupar sig i, samt utforskar den komplexa stadsmiljön och vilka visioner som finns kring hur våra städer kan utvecklas i framtiden. Från Svenska Mässan i Göteborg. Moderator Adam Smith. Ej textat.

Fredag 10 december
SVT2 fredag 10 december kl 12.50: Fredsprisutdelning – direktsändning, Oslo
Journalisterna Maria Ressa och Dmitrij Muratov tilldelas Nobels fredspris vid ceremonin i rådhuset i Oslo. Även förra årets fredspristagare deltar i ceremonin. World Food Programme, som tilldelades Nobels fredspris för 2020 representeras vid ceremonin av dess verkställande direktör David Beasley.
Kommentator: Katia Elliott.

SVT1 fredag 10 december kl 16.10: Nobelprisceremonin – direktsändning, Stadshuset
Årets pristagare hyllas i en specialutformad ceremoni som äger rum i Stockholms Stadshus. Där vävs tal av Nobelstiftelsens ordförande Carl-Henrik Heldin och ledamöter från de Nobelprisutdelande institutionerna samman med prisöverlämningarna som skett i pristagarnas hemländer. För sång står Anne Sofie von Otter och Kiralina Salandy. Bengan Janson spelar dragspel och Karin Hammar trombon. Kvällen inramas av Kungliga Filharmonikerna. Programmet presenteras av skådespelerskan Lena Olin. Kungaparet och Kronprinsessparet närvarar.
Thomas von Heijne guidar oss genom ceremonin.

SVT2 fredag 10 december kl 18.30: Snillen spekulerar
Fem av årets Nobelpristagare samlas för ett digitalt samtal om sitt arbete, yttrandefrihet, kreativitet och forskning. Ett samarbete med BBC World inspelat i Studio 2 i Tv-huset i Stockholm.
Programledare är Zeinab Badawi.

SVT1 fredag 10 december kl 21.00: En kväll för Nobel – direktsändning, Stadshuset
Under festliga former uppmärksammar vi årets Nobelpristagare och deras upptäckter och arbete. Samtal och fördjupningar kring de klassiska Nobelmomenten såsom mat, blommor och klänningar varvat med artistuppträdanden. Direkt från Gyllene salen i Stockholms stadshus. Programledare: Victoria Dyring, Jessika Gedin, Cecilia Gralde och Pernilla Månsson Colt.

Lördag 11 december
SVT2 lördag 11 december kl 19.00: Nobelkonserten
Dirigent Ryan Bancroft leder Kungliga filharmonikerna vid årets Nobelkonsert från Konserthuset Stockholm. Solist: cellist Sol Gabetta. Programledare och kommentator: Malin Jacobson Båth.

Torsdag 16 december
SVT Play torsdag 16 december kl 02.00: Nobel Week Dialogue
Tema: City of Future. Tidigare Nobelpristagare och världsledande experter fördjupar sig i årets tema.
Sammandrag av tidigare sändning. Textat.

Foto: Maria Östlin/SVT