GALA magasin
You Are Reading
Allt om kvällens Nobelfest
0
Kungligt

Allt om kvällens Nobelfest

Nu är prisutdelningen i Stockholms Konserthuset avklarad och det drar ihop sig för Nobelbanketten, som även kallas festernas fest, i Stadshuset. In i det sista är detaljerna hemliga. Men det vi vet är att blommorna återigen kommer från italienska San Remo och att temat för trerättersmenyn på Nobelmiddagen är havet och norra Sverige. Kung Carl Gustaf, pristagarna och övriga gäster kommer bland annat att serveras fisk och lingon.

Klädkod
Till banketten väntas 1 300 gäster. Klädkoden är civil högtidsdräkt, vilket betyder frack för herrar och långklänning för damer. Klänningen ska vara hellång, men får vara urringad och ärmlös. Även folkdräkt från det egna landet är ett alternativ.

Nobelmiddagen
För- och huvudrätt är för första gången helt fisk- och skaldjursbaserade och innehåller också alger. Ansvarar för det gör tjärnkrögaren Jacob Holmström.

Efterrätten görs för andra året i rad av Nobelkonditor Annie Hesselstad. Den innehåller lingon, och mycket mer som inte är känt än.

Närmare 200 servitörer och runt 50 kockar är involverade i arbetet.

Allt serveras på Nobelservisen, som togs fram till 90-års jubileet 1991. Det behövs 7 000 delar i porslin, cirka 5 400 glas och omkring 10 000 bestick på de cirka 60 borden, som pryds av 500 meter linneduk.

Blommorna
Blommorna kommer traditionsenligt från kuststaden San Remo på den italienska Rivieran, där Alfred Nobel levde fram till sin död den 10 december 1896.

Exakt vad som skickas till Sverige är oklart men blommorna ska, enligt avtalet, vara lokalt producerade. Men högst sannolikt kommer blomsterarrangemangen att innehålla ranunkler. Nobelflorist är Per Benjamin, som gjorde banketten 2022.

Musiken
Funk, soul och skönsång kommer att fylla Blå hallen, vars divertissement inspireras av Stadshusets hundraårsjubileum och utgår från temat ”eko”.

Medverkar gör tre musiker från det svenska musikkollektivet Blacknuss, operasångerskan Elisabeth Meyer samt musiker från Västerås Sinfonietta och sångare från Västerås musikklassers flickkör.

Allt under ledning av Magnus Lindgren, som även står för arrangemanget och spelar flöjt och saxofon.

KVÄLLENS HÅLLTIDER:
18.00 Uppsnack inför banketten

19:00 Banketten startar

19.03 Procession med kungafamiljen

19.30 Middag severas: förrätt

19:20 Intervju med nobel- och vett- och etikettexpert

19.50 Cia Jansson om kungliga klänningar

19.30 Middag severas: varmrätt med parad

21.00 Hovet och Antikrundan om kungliga smycken

21.45 Middag severas: dessert

22.35 Talen inleds

23:21 Cia Jansson väljer kvällens tre bästa klänningar

NOBELPRISET 2023 – här är årets pristagare:

Nobels fredspris: Narges Mohammadi

Nobelpriset i fysik: Anne L’Huillier, Pierre Agostini och Ferenc Krausz

Nobelpriset i kemi: Aleksej Jekimov, Louis Brus och Moungi Bawendi

Nobelpriset i medicin: Katalin Karikó och Drew Weissman

Nobelpriset i litteratur: Jon Fosse

Riksbankens ekonomipris till Alfred Nobels minne: Claudia Goldin

Foto: Swedish Press Agency

Källa: SVT