GALA magasin
You Are Reading
ABBA bör tacka pappa för segern
0
Blogg - Leif Schulman

ABBA bör tacka pappa för segern

Den svenska Melodifestivalhistorien är fylld av skandaler, nakenchocker och ”fel låt vann”. Första gången ”fel låt vann” hamnade på löpsedlarna var 1973 då ABBA (eller Björn & Benny, Agnetha & Anni-Frid som de då fortfarande hette) inte vann med ”Ring, Ring”.

Många branschkunniga menar att ABBA och deras legendariska manager Stikkan Anderson snarare ska vara tacksamma att de inte vann det året. Tack vare det fick man ett år på sig att skriva en ny monsterhit och Stikkan fick ett år på sig att förbereda den stora internationella lanseringen med att resa runt till sina skivbolagskontakter i Europa. Och höggravida Agnetha Fältskog (vars medverkan var osäker in i det sista) som födde dottern Linda bara två veckor senare hade knappast orkat med Europafinal i april. Det var med andra ord bara bra för karriären att vänta ett år till.

Björn & Benny, Agnetha & Anni-Frid hette ABBA då de 1973 tävlade med ”Ring, Ring”. Så här såg det ut finalkvällen 10 februari.

Då bör ABBA tacka min pappa, för han var bidragande orsak till att ABBA inte vann med ”Ring, Ring” 1973.

Pappa Allan var framstående tv-producent och hade producerat två Schlagerfestival-uttagningar i ”Hylands Hörna” (bägge gångerna vann Family Four) och suttit med i redaktionen för schlagerfestivalen tidigare. Tack vare dessa meriter var han en av de elva ”proffstyckare” som satt i den expertjury som skulle utse vinnaren det året. Juryn bestod av en salig blandning artister och musiker, en DN-journalist och så Allan. Här fanns också två unga artister, den ene Peter Holm som hade en stor hit i Frankrike och övriga Europa 1968 med låten ”Monia”. Kolla in den här:

https://www.youtube.com/watch?v=YykCO8uk60I

Melodifestivalen 1973 hölls 10 februari, ganska exakt 48 år sedan med andra ord. Tio låtar tävlade och bland artisterna fanns förutom Björn & Benny, Agnetha & Anni-Frid namn som Lasse Berghagen, Ted Gärdestad, Glenmarks, Lill-Babs – och Malta.

Det var Malta (Clabbe af Geijerstam och Göran Fristorp) som vann med låten ”Sommaren som aldrig säger nej”. Kort utdrag ur den från finalen här:

https://www.youtube.com/watch?v=7H8TfU79BoY

De elva i juryn delade ut 1, 3 och 5 poäng till sina tre favoritlåtar. Malta fick poäng från samtliga i juryn, fem 5-poängare och vann en överlägsen seger.  ”Ring, Ring” fick bara röster från de två unga artister, Peter Holm gav den sin 5:a, och låten kom trea. Pappa gav sin 5:a till Maltas låt och sin trea till Lasse Berghagen ”Ding, Dong”.

Så här såg resultatlisan ut med alla poäng angivna från expertjuryn. Det var sista gången som SVT använde sig av en expertjury.

Ingen skugga över Clabbe och Göran, det var en låt med kvaliteter. En typisk sådan låt som musiker och artister älskar. Och så hade akademiledamoten Lars Forssell skrivit texten, som innehöll den klassiska raden: ”Dina bröst är som svalor som häckar.” Malta döptes om till Nova när Europafinalen gick i Luxemburg, och fick engelsk text, ”You Are Summer” och kom femma i finalen. Så här lät det då:

https://www.youtube.com/watch?v=hpCgiswUrqQ

Om det var champagne och glädje i Malta-lägret var det tvärtom i ”Ring, Ring”-gänget. Stikkan rasade förstås. Och svenska folket rasade och kastade sig över sina telefoner. Sveriges Televisions växel blev nedringd och kvällstidningarnas växlar gick varma. Av de tusen samtal som Aftonbladet fick handlade 990 om att det var fel låt som vann. Expressen löpsedel dagen därpå löd : FEL LÅT VANN.

Expressens klassiska löpsedel.

SVT insåg skamset att något var fel. Krismötena avlöste varandra. Till slut, hösten1973, tog pappa Allan initiativ till ett möte med skivbranschen. Stikkan tackade surmulet ja, SKAPs  (Sveriges kompositörer och textförfattare) ordförande Håkan Elmquist var med, liksom Bo Billtén, som hade producerat Melodifestivalen. Stikkans linje var att skrota expertjuryn och låta ”vanligt folk” i jurygrupper rösta. Efter två timmar diskussion, som även handlade om man skulle låta allmänheten skicka in tävlingslåtar, hade man inte lyckats komma till något resultat. Då beslöt pappa att SVT skulle bjuda på flott middag och hela sällskapet gick på krogen för en ”förbrödringsmiddag”.  Håkan Elmquist har skrivit om detta i STIMs medlemstidning en gång: ”SVT bjöd flott och humöret steg i takt med att vinglasen fylldes på. Middagen avslutades med en eftersläckare på Stikkans kontor. När man skiljdes åt frampå småtimmarna  var allt frid och fröjd och 1974 års schlagerfestival skulle bli något alldeles extra.”

Ring, ring! Pappa Allan Schulman bjöd Stikkan & Co på flott middag.

Och det kan man väl gott säga att den blev. Nu var expertjuryn borta och i landet fanns elva jurygrupper där även vanligt folk fanns representerat. Nu var Stikkan nöjd. ABBA, som man hette nu, hade låten ”Waterloo” och Stikkans kontaktnät i världen var redo. ”Waterloo” vann en överlägsen seger. Resten är historia.

 

Tyvärr finns inte ”Ring, Ring” från Melodifestivalen 1973 bevarat i SVT- arkivet. Men så här såg den video ut som Lasse Hallström gjorde med gruppen senare:

https://www.youtube.com/watch?v=TL0EoXdpOqg

 

1974 kunde jag i egenskap av korrespondent för engelska branschtidningen Music Week och amerikanska Billboard överlämna detta diplom till ABBA.