GALA magasin
You Are Reading
Who the fuck is Bobby?
0
Film & TV

Who the fuck is Bobby?

Bobby Oduncu

I hans stol landar löpande en rad av artister, politiker, idrottsstjärnor och programledare. Idag är Bobby Oduncu en av Sveriges mest eftertraktade frisörer, men bakom framgången döljer sig också sorgen och en ovanligt tragisk historia.

Bobby Oduncu är mannen bakom en renommerad hårstudio och konstnären bakom många kändisfrisyrer genom åren. Hans kundlista är imponerande och har gjort honom till en av landets mest eftertraktade frisörer. Men i sin ungdom, i en syriansk familj med en extremt religiös kristen-ortodox pappa, behövde homosexuelle Bobby göra allt för att hålla fasaden uppe.

Som 17-åring bryter sig Bobby fri från familjen och flyttar hemifrån, för att få leva i frihet som homosexuell. I sitt sökande och som tröst för sin rotlöshet kommer Bobby i kontakt med droger.

– Många unga HBTQ-personer med en annan etnisk bakgrund har det extra tufft. De utsätt för psykiskt och fysiskt våld, och blir bortgifta. I många familjer är det omöjligt för killar att komma ut med sin homosexualitet. Jag vet många killar som tagit livet av sig när de inte längre orkar höra att de är en skam för sin släkt. När trycket hemifrån blir för stort, kan jag prata med dem, coacha. Jag vet vad de går igenom, jag har själv varit där, säger Bobby Oduncu.

Vid 24 års ålder bestämmer sig Bobby för att sluta sitt självskadebeteende. Trots andras tvivel bygger han upp ett frisörimperium. I hans stol landar löpande en rad tv-personligheter, popstjärnor, politiker, fotbollsspelare och programledare. Molly Sandén, Carola Häggkvist, Maria Montazami och Danny Saucedo är bara några av hans svenska kunder, och det finns också gott om internationella kändisar som gett Bobby förtroendet i frisörstolen – som Pink, Enrique Iglesias, Tiesto, Swedish House Maffia och Sting.

Hans bolag är en succé. Bobby träffar sitt livs kärlek Samuel, och de bygger upp ett liv tillsammans. Men allt rasar när Samuel plötsligt avlider. Bobby känner ingen mening med livet, men får hjälp ifrån ett oväntat håll.

Dokumentärfilmens producent Nisti Stêrk berättar om sin inspiration.

– Vi har sett många filmer och serier om män som är gay. I svensk TV har vi däremot inte sett en film eller serie om kärleken mellan två män där den ene är av annan etnisk bakgrund, som berättar om det svåra dubbla liv som medföljer. Många med Bobbys erfarenheter tvingas leva i förnekelse, ett påtvingat annat liv och vissa blir till och med bortgifta. Många begår självmord då den skam de känner inför patriarkatets förtryck blir för stark att bära, säger producenten Nisti Stêrk.

I dokumentären medverkar förutom Bobbys familj också Carola, Carolina Gynning, Roy Fares, Erik Segerstedt och kollegan Zubeyde Simsek.

SVT Play söndag 1 augusti kl. 02.00 och SVT1 onsdag 4 augusti kl 21.00: Who the fuck is Bobby?

Foto: Peter Knutson