GALA magasin
You Are Reading
Snart premiär för ”Historien om Sverige”
0
Film & TV

Snart premiär för ”Historien om Sverige”

När Historien om Sverige har premiär den 5 november startar också en rad andra program som anknyter till serien. Cecilia Düringer är programledare för Historiskt eftersnack som bjuder på fördjupning och roliga, nördiga spaningar. Sveriges musikhistoria, litteraturhistoria, och konsthistoria är tre kortserier om landets kulturhistoria. Och för barnen finns Historien om Sverige med Farah.

Historien om Sverige Foto: montage/SVT

– Snart är det dags för vår fantastiska historiesatsning att rulla ut! Det blir en svindlande resa genom vårt lands historia som SVT bjuder tittarna på under hösten och vintern. Jag hoppas och tror att det här kommer engagera och väcka ett nytt historieintresse i alla åldrar, säger Eva Beckman, programdirektör SVT.

När inlandsisen drar sig undan kommer de första människorna till våra breddgrader. För ca 10 000 år sen levde en av de människorna utanför Lysekil, Österödskvinnan. Foto: SVT

Historien om Sverige är den stora berättelsen om vårt land. Om människorna och krafterna som format det. Från istiden till våra dagar. Vilka var människorna som flyttade hit efter det att inlandsisen smälte? Hur levde de? Hur lika är vi egentligen stenåldersmänniskorna? Och vem var Österödskvinnan – det äldsta mest kompletta skelettet som arkeologerna funnit i Sverige? Med svaren på de frågorna börjar den 15 000 år långa berättelsen om det som ska komma att bli Sverige.
I tio program skildras de stora förändringar som Sverige har gått igenom. Allt från naturkatastrofer och dödliga epidemier till krigiska kungar och folkrörelser.

Kampen om tronen ca 1361 – 1560. Många ger sig in i maktkampen om Sverige och den svenska tronen men det är bara en som kommer att lyckas. Efter Stockholms blodbad tar Gustav Eriksson Vasa ledningen över ett uppror och tar makten. Den 6 juni 1523 väljs han till kung över Sverige i Strängnäs domkyrka. (Avsnitt 5) Foto: SVT

Avsnittsordning: 1. Stenåldern, 2. Metallernas tid, 3. Vikingarnas tid, 4. Gud ger och gud tar, 5. Kampen om tronen, 6. Stormakten Sverige, 7. Häxor och krig 8. Ut med det gamla, 9. Folket tar makten, 10. Världens modernaste land.

– Jag är väldigt förväntansfull över att den här storslagna serien äntligen ska få möta sin publik. Över att få berätta om hur det Sverige vi lever i har vuxit fram under 15 000 år och visa fram människorna, miljöerna och händelserna som har format vårt land. Jag hoppas att publiken kommer att bli lika fascinerad som jag, säger Simon J Berger som är seriens berättare.

Historien om Sverige Bildtext: Simon J Berger är seriens berättare. Foto: Janne Danielsson/SVT

Kort fakta om programserien
– Historien om Sverige har spelats in på 200 platser runt om i Sverige under 1,5 års tid.
– Cirka 300 experter har hjälpt till att få all fakta på plats, och 100 av dem medverkar i serien.
– 1500 statister medverkar i rekonstruktioner av historiska händelser och personer.
Simon J Berger är seriens berättare.
– Kompositörer ledmotivet: Ludwig Göransson och Per Gunnar Juliusson. Kompositörer övrig musik: Joel Danell och Edvin Kunze Nahlin.
– Producenter på SVT: Björn Wahren och Patrick Bratt.  Faktaredaktör: Benny Eriksson.
– Regissörer: Niklas Fröberg, Niklas Vidinghoff och Johanna Becker.
– Manusförfattare: Elsa Gellermark, Daniel Alfredson, Lena Ollmark, Magnus Samuelsson, Anders Högrell och Martin Abrahamsson.
– Programprojektet samverkar med museer, bibliotek och andra kulturinstitutioner över hela landet.
– De första fem avsnitten sänds före jul. De återstående fem från 14 januari 2024.

SVT1 söndag 5 november kl 21.00. SVT Play kl 02.00 (1:10)

Metallernas tid ca 1700 f Kr – 500 e Kr. En kvinnas unika hängsmycken avslöjar att hon förmodligen flyttade ända från Norra Tyskland till Tierp. (Avsnitt 2) Foto: SVT

Historiskt eftersnack är programmet för dem som just sett Historien om Sverige och vill fördjupa sig och veta mer. Vad var mest överraskande? Finns det olika uppfattningar om vissa nyckelhändelser?  Programmet fångar också upp tittarnas frågor och reaktioner. Programledare är Cecilia Düringer. Med sig i studion har hon experter och kulturpersonligheter med lagom historiskt nördintresse.

För barnen kommer Historien om Sverige med Farah. Programserien gör nedslag i vår historia från istiden fram till våra dagar och vi får se spännande och fascinerande filmer om historiska händelser och företeelser som skett i vårt land. Farah Abadi reagerar och funderar över hur människor har haft det genom tiderna.

Samma dag publiceras även tre kortserier: Sveriges musikhistoria, Sveriges konsthistoria och Sveriges litteraturhistoria.  De följer huvudserien och tar på ett lekfullt sätt upp olika exempel för varje epok inom musik, litteratur och konst från stenåldern till våra dagar.

Sammanfattning SVT:s historiesatsning söndag 5 november
Historien om Sverige (1:10) SVT1 21.00 och SVT Play 02.00
Historiskt eftersnack (1:10) SVT1 22.00 och SVT Play 02.00
Historien om Sverige med Farah (1:10) SVT Barn och SVT Play 02.00
Sveriges musikhistoria (1:10) SVT Play 02.00
Sveriges litteraturhistoria (1:10) SVT Play 02.00
Sveriges konsthistoria (1:10) SVT Play 02.00