GALA magasin
You Are Reading
Vinterstudion är snart tillbaka!
0
Film & TV

Vinterstudion är snart tillbaka!

Det har blivit dags för en riktigt vintertradition. Lördagen och söndagen 11-12 november har Vinterstudion säsonspremiär och följer då världsstjärnor som Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson när de ställer sig på startlinjen för den svenska säsongspremiären i skidskytte i Idre. Helgen efter, 18-19 november, visar Vinterstudion de svenska längdskidåarnas premiär i Gällivare. Vinterstudion håller tittarna sällskap fram till mitten av mars 2024 och följer världscupen och VM i skidskytte, samt Ski Classics med Vasaloppet som de självklara höjdpunkterna.

– Vi ser verkligen fram emot att få dra igång den 17:e säsongen av Vinterstudion. Det är en speciell känsla när hösten kommer och premiären närmar sig. Vi märker att tittarna börjat längta också. Det blir en superintressant säsong i Vinterstudion med många av Sveriges största vinterstjärnor och dessutom fokus på nästa generation under två JVM, säger Christoffer Braw, projektledare för Vinterstudion.

Programledarna Yvette Hermundstad och André Pops. Foto: Janne Danielsson/SVT

Likt förra säsongen har Vinterstudion huvudfokus på den hos tittarna mest populära vintersporten: skidskytte. Världscupsändningarna som lockar miljonpublik, har i år Sverigepremiär den 25 november i Östersund och här tävlar Sveriges folkkära profiler. Vinterstudion sänder hela världscupen i skidskytte samt JVM, EM och VM.

– Med tanke på förra säsongens VM-succé så finns det all anledning till höga förhoppningar på denna säsong. Många toppåkare på damsidan tackade för sig i våras, så chansen för en svenska att vinna totala världscupen har inte varit så här stor på många, många år. Frågan är väl vilken syster Öberg har bäst chans, säger SVT:s skidskytteexpert Helena Ekholm.

Även under denna säsong sänder SVT långloppscupen i längdskidåkning, Ski Classics. Intresset för långlopp har ökat kraftigt de senaste åren och Sverige har några av världens bästa långloppsåkare i Ida Dahl, Emil Persson och Max Novak. Flera av de största profilerna inom traditionell längdskidåkning har satsat på Ski Classics senaste säsongerna. Dessutom sänder Vinterstudion den svenska säsongspremiären för längdskidåkarna i Gällivare, SM-tävlingarna i Luleå/Boden samt från junior-VM, ett mästerskap som tidigare år gett tydliga besked på kommande framgångsrika skidåkare under säsongen. Junior-VM avgörs 5-11 februari.

– Hela Vinterstudiogänget ser verkligen fram emot att få vara tittarnas helgsällskap under ännu en vinter fylld av högklassig sportunderhållning. För mig är det några frågor som blir extra spännande att få svar på. Kan Emil Persson och Ida Dahl försvara positionen som världens bästa långloppsåkare? Vi ger er allt från Ski Classics och det hundrade Vasaloppet. Och kan skidskyttelandslaget upprepa fjolårssuccén och sätta ännu ett medaljrekord under VM i februari? Vi tänder brasan den 11 november, säger Vinterstudions programledare André Pops.

Det blir även alpint under Vinterstudiosäsongen. SVT visar totalt åtta alpina världscuptävlingar, både för damer och herrar, från några av de mest klassiska orterna som Sölden, Kitzbühel och Schladming.

Totalt sänder Vinterstudion 14 helger säsongen 2023/2024, sex på hösten och åtta på våren. Yvette Hermundstad och André Pops är programledare. Vinterstudion mönstrar dessutom Sveriges starkaste vinterprofiler: Jacob Hård, Lotta Fahlberg, Niklas Nord och Ola Brännholm kommenterar och experter är Björn Ferry samt Helena Ekholm när det gäller skidskytte, Anders Blomquist när det gäller längdskidor och Pernilla Wiberg när det gäller alpint.