Hej och välkomna till min blogg!
Jag har skrivit många artiklar, böcker, massor med matrecept, stylat tusentals matbilder… Nu ser jag fram emot att dela med mig av mina favoriter här i bloggen! Idag vill jag bjuda på en lättbakad äppelpaj! (se recept nedan) Jag har gjort den med svenska tunnskaliga äpplen, så behöver inte skalas. Pajen blir väldigt god och aromatisk. Servera den med vaniljglass eller med kolasås. Kolasåsen kan du koka själv, men det går lika bra att köpa den på tub och toppa med lite flingsalt. Tips! En äppelpaj är en perfekt gåbort-present!
Jag är också nyfiken på vilka recept längtar du efter. Vad brukar du laga eller baka? Låt mig veta så gör vi det tillsammans här!
Äppelpaj med kolasås
Äppelpaj smakar gudomlig med kolasås smaksatt med lite flingsalt.
Till 6-8 bitar
5 dl vetemjöl
1 msk strösocker
200 g kylskåpskallt smör
1 dl iskallt vatten
Fyllning:
5 äpplen
1 msk färskpressad
citronsaft
2 msk smält smör
3–4 msk florsocker
1 ägg, uppvispat
1 msk strösocker
Till servering och garnering:
malen kanel
Till servering:
kolasås, se recept nedan
Gör så här: Mixa ihop mjöl och socker i en matberedare monterad med en kniv. Tillsätt smöret, skuret i tärningar och kör till en smulig massa. Tillsätt vattnet och kör till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila kallt ca 30 minuter.
Fyllningen. Skär äpplen i klyftor och skär bort kärnhusen. Skär klyftorna i skivor. Ringla över citronsaft.
Sätt ugnen på 200°.Kavla ut degen på mjölat bakbord, från mitten ut till kanterna, till ett rund pajbotten, det ska vara 10-12 cm större i diametern än formen, som pajen ska gräddas i. Lägg det i en form, ca 22 cm i diameter. Lägg äppelskivorna omlott i grupper i pajen. Pensla äppelskivorna med smöret och sikta över hälften av florsockret.
Vik upp degkanten och pensla den med ägget. Strö över strösocker över pajkanten. Grädda pajen i nedre delen av ugnen tills den fått fin färg, ca 30 minuter. Låt svalna och pudra över resten av florsockret och kanel över äppelfyllningen. Servera med kolasås.
Kolasås med flingsalt
Kan serveras både kall och varm.
Till ca 3 dl
2 1/2 dl grädde
3 msk socker
1/2 dl ljus sirap
1 msk smör
flingsalt
Gör så här: Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp under omrörning. Koka sedan på ganska stark värme, utan lock, tills såsen tjocknat och fått fin ljusbrun färg, ca 10 minuter. Ta kastrullen från värmen och rör i smöret. Smaka av såsen med flingsalt.