GALA magasin
You Are Reading
Flyg, tåg och buss till mitt 60:e land
0
Blogg - Nicole Schulman

Flyg, tåg och buss till mitt 60:e land

I drygt åtta månader har jag varit markbunden: rest endast inom Sveriges gränser, med bil, buss och tåg. Inget ont om Sverige men reseabstinensen har ändå varit svår för en sån som jag som har resor som största intresse. Men nu i andra vågens corona-Europa är det äntligen dags att sätta på flygläget igen, och se nya länder! Jag laddade tidigt ner UD:s app Resklar för att kunna följa restriktioner och råd, land för land. Den första utmaningen var dock inte själva virusspridningen utan att flygbolagen ändrade samtliga mina flyg, och inte lite heller. Ett eftermiddagsflyg direkt till Zürich ändrades exempelvis till kl. 6 på morgonen, via Köpenhamn. Det var bara att ställa klockan på 3 och boka taxi. Kan rekommendera Taxi Solna som alltid är i tid och bara kostar 380 kr Stockholm-Arlanda.

Schweiz från ett tågfönster

Såklart var morgonflyget fullsmetat med folk då SAS verkade ha omdirigerat alla flyg via Köpenhamn. På flyget från Köpenhamn satt vi däremot knappt en person per rad. Här såldes även förfriskningar, vilket det inte gjorde på första flyget. Är alltid noga med att ha vatten och snacks med mig, för man vet aldrig med de större flygbolagen numera. Lågbudgetflyg är dock alltid noga med merförsäljningen. Där behöver man sällan sitta hungrig, så länge man har ett fungerande bankkort!

Fördelen med tidig morgon var att jag landade i Zürich redan halv tio och var vid mitt slutmål, Liechtensteins huvudstad Vaduz, i god tid till lunch. Jag kunde nog ha köpt tågbiljetten billigare online, men de dyra biljetterna av den trevliga kassörskan på flygplatsens tågstation var å andra sidan helt öppna. Smidigt att bara hoppa på det tåg som passar tidsmässigt. Schweiziska tåg verkar vara ett under av punktlighet. Munskydd på och ganska trångt även här. Tåget mot Vaduz kör en otroligt vacker sjösträcka. Efter någon timme är man framme i gränsstaden Sargans där det är byte till lokalbuss. Liechtensteinborna är lite som Lidingöborna: ”Inga smidiga tåg till oss tack!” När bussen stannar i Vaduz efter ytterligare ca 20 minuter av löjligt vackra landskap utanför fönstret åker munskyddet äntligen av, efter åtta timmar, förutom korta dricka- och matpauser. Här i Liechtenstein behövs det bara på bussarna.