GALA magasin
You Are Reading
Tio laddade amerikaner är här
0
Film & TV

Tio laddade amerikaner är här

Allt för Sverige

En slaktare, en succéförfattare och en bibliotekarie. Det är tre av tio färgstarka amerikaner som står redo att möta Sverige. Deltagare i den tionde säsongen av Kristallen- och Emmybelönade realityserien Allt för Sverige har rest över Atlanten och vidare med båt från Danmark till Skåne. Därifrån kommer de att resa ut i det land deras förfäder lämnade i hopp om ett bättre liv.

Deltagarna har olika bakgrunder, vitt skilda yrken och bor spridda runtom i USA. De tävlar mot varandra, både i lag och individuellt, i tävlingarna som har anknytning till svenska seder och myter. Det blir både kulturkrockar och skratt, och efter en månads resa belönas vinnaren slutligen med en efterlängtad återförening med sin svenska släkt. Programledare är liksom tidigare år Anders Lundin. Det blir tionde säsongen av Allt för Sverige, och den spelas in just nu.

Sally Fransson, 37 år, Minneapolis, Minnesota – Lidköping
Författare och yogalärare som älskar att inspirera kvinnor till att ta plats. Hennes bok ”A Lady’s Guide to Selling Out” har nyligen erbjudits filmrättigheter av skådespelerskan Meg Ryan.

Melody Sky Weaver, 40 år, Seattle, Washington – Stockholm, Östergötland
Otypisk bibliotekarie – högljudd, extrovert och nära till känslor, vilka hon ofta och gärna ger uttryck för. Som liten åkte hon ofta med pappa på musikturnéer och hängde backstage med rockstjärnor.

Erika Newell, 37 år, Panama City, Florida – Uppsala
Djurvän och kurator på ett zoo med stor känsla för omsorg och beskyddande. Har tidigare jobbat som förhörsledare i USA:s armé, där hennes jobb gick ut på att förhöra misstänkta terrorister.

Nicole Archer, 30 år, Saratoga Springs, Utah – Gotland
Videoredigerare som lagt karriären på is för att prioritera omhändertagande av sin familj. Tror att hon genom sina förfäders livserfarenheter kan få reda på mer om både sig själv och Sverige.

Brittany Pearson, 40 år, Vail, Colorado – Umeå
Slaktare med egna djur som tillsammans med sin man driver en köttaffär, där de slaktar och styckar själva. En vild och fri själ, uppvuxen på slätterna med hästar och kor.

Sharon Fabriz, 63 år, Sacramento, Kalifornien – Västergötland
Lärare som riktat in sig på medborgerliga rättigheter och Förintelsen. Det är viktigt för henne att protestera mot orättvisor och hon har deltagit i en demonstration ihop med Greta Thunberg.

Trevor Ohlsen, 25 år, Iron Mountain, Michigan – Småland
Från en lugn och idyllisk uppväxt i den lilla orten Iron Moutan – något av en svenskbygd. På många sätt är han omgiven av svenskhet, men har ändå aldrig satt sin fot i Sverige eller ens varit utomlands.

Michael Palmer, 30 år, Logan, Utah – Alingsås
Stage Manager på universitet med ansvar för fyra scener – sitt kreativa drömjobb. Under somrarna brukar han dessutom turnera med stora amerikanska rockband, bland annat Evanescence.

Jon Strand, 38 år, Indianapolis, Indiana – Värmland
Tidigare modell men idag lyckligt gift trebarnsfar. Extremskidåkning och musikproduktion är livets stora passioner. Har tillsammans med sin pappa rest över hela USA med predikanten Billy Graham.

Brett Gross, 51 år, Chealis, Washington – Västergötland
Försäljare som älskar människor, vilket han också ser som sin bästa egenskap. Träffade kvinnan i sitt liv för 23 år sedan och är fortfarande kär. Noga med att inte stressa för mycket i livet.

SVT1 och SVT Play januari 2022: Allt för Sverige

Årets deltagare från vänster: Michael, Sharon, Bret, Nicole, Erika, Sally, Melody, Jon, Trevor och Brittany.

Foto: Emelie Nilsson/SVT