GALA magasin
You Are Reading
Här är den nya juryn i ”Draknästet”
0
Film & TV

Här är den nya juryn i ”Draknästet”

Draknästet

Draknästet är äntligen tillbaka i SVT – programserien där entreprenörer, från hela Sverige, presenterar sin affärsidé och söker investering inför en grupp investerare och riskkapitalister – Drakarna.

Drakarna vet hur det är att börja från noll och bygga ett bolag från grunden. Med eget kapital, kunskap och stor erfarenhet ska de hitta nya entreprenörer med affärsidéer som faller dem i smaken. Lyckas det är de beredda att gå all in.

– Det blir en säsong sprängfylld av innovationsrikedom och modiga människor. Entreprenörerna har satsat allt på sina affärsidéer – och står nu rustade till tänderna inför drakarna i förhoppning om att få den investering som kan betyda allt för deras fortsatta verksamhet, säger Johan Liljeroth, projektledare SVT.

I spåren av pandemin slår nyföretagandet nya rekord i Sverige, månad för månad. 2020 blev ett rekordår. Några av dessa nya entreprenörer lär vi känna i den nya säsongen av Draknästet som bjuder på fem helt nya, men välkända drakar.

JACOB DE GEER, Upplands Väsby
En av Sveriges absolut största och mest inflytelserika tech-entreprenörer, grundare till iZettle - som förenklat kortbetalningar världen över – och som såldes till PayPal för 20 miljarder kronor.

LENA APLER, Göteborg
Affärsängel och grundare av finansbolaget Collector numera börsnoterade Collector Bank. Utnämnd till ”årets entreprenör”, ”Årets VD” och har funnits med på listan över ”Näringslivets mäktigaste kvinnor” år efter år.

SARA WIMMERCRANZ, Stockholm (från Älmhult)
Riskkapitalist och utsedd till en av Sveriges mäktigaste tech-investerare. En av grundarna till miljardbolaget Footway, Nordens största sko-e handel. Idag driver hon Backing Minds som investerar i startups.

SHERVIN RAZANI, Stockholm (uppvuxen i Husby, född i Iran)
Superentreprenören som bland mycket annat drivit apotek, finans och eventföretag. Idag äger han hotell och är grundare av Jurek, Sveriges största rekryterings- och konsultföretag.

JONAS ERIKSSON, Sigtuna (från Luleå)
Innan sin framgångsrika domar-karriär inom fotboll har Jonas Eriksson byggt och sålt bolag flertalet gånger inom TV-sporträttigheter. Idag skapar han ny business bland annat med tränings och hälso-kedjan WE och investeringar i startups.

– Draknästet är ett välkänt format för publiken, som i denna omgång erbjuder en fin plattform för unga människors innovation och drömmar från hela Sverige, säger Anna Luuk Priske, faktabeställare SVT.

Draknästet sändes i SVT mellan 2009 och 2010 med Ebba Blitz som programledare och är baserat på det japanska formatet Dragons Den.

Draknästet
Fem nya drakar ska investera i de smartaste affärsidéerna. Fr v: Jacob De Geer, Shervin Razani, Sara Wimmercranz,Lena Apler, Jonas Eriksson. Foto: Ulrika Malm/SVT.