GALA magasin
You Are Reading
Tävlingsform finalen – tittarröster och internationell jury
0
Film & TV

Tävlingsform finalen – tittarröster och internationell jury

Mello 2022

I finalen på lördag tävlar 12 bidrag och då läggs ytterligare telefonnummer till de som använts i deltävlingarna och semifinalen. Poängen delas ut av tittarna som har 50 % av makten via telefon- och appröstning och av en internationell jury som står för resterande 50% av makten. Om två bidrag får lika många poäng är antalet röster från tittarna utslagsgivande.
Jurygrupperna som är med och avgör finalen i år kommer från Nederländerna, Finland, Spanien, Australien, Tjeckien, Irland, Israel och Italien.

Insamlade medel genom telefonrösterna går även under finalen till Radiohjälpens arbete för nödlidande människor som drabbas av kriget i Ukraina.

Så går det till:

Det går att rösta på alla bidrag i två olika omgångar. I varje omgång kan tittarna rösta upp till 5 gånger per bidrag, antingen via appen Melodifestivalen eller appen Mello United. Det går även att ringa och rösta upp till 10 gånger per telefonnummer.
Röstningen öppnar kl 19:00.

Den första röstningsomgången avslutas inför redovisningen av de internationella jurygruppernas röster.
När jurygruppernas röster har redovisats i sändningen, har tittarna möjlighet att reagera på utfallet och då startar röstningsomgång två.   I apparna delas 5 nya röster per bidrag ut i samband med att den andra omgången startar. Har man inte använt alla röster från den första omgången sparas de inte i appen. Alla lagda röster från den första omgången räknas med i den andra omgången.

De åtta internationella jurygrupper delar ut 58 poäng var, baserat på poängskalan 12-10-8-7-6-5-4-3-2-1 poäng. Jurygrupperna lämnar sina röster på följande vis: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 poäng redovisas grafiskt och 8, 10, 12 redovisas av talespersonen. Tittarna delar också ut 58 poäng baserat på skalan 12-10-8-7-6-5-4-3-2-1 poäng. Dessa poäng baseras på hur de åtta olika tittargrupperna har röstat totalt under kvällen. Det bidrag som har fått flest poäng totalt vinner Melodifestivalen och representerar Sverige i Eurovision Song Contest 2022.
Om två bidrag har fått samma slutresultat avgör högst antal poäng från tittargrupperna. Om två bidrag har fått samma slutresultat och dessutom samma antal poäng från tittargrupperna vinner det bidrag som fått flest antal röster totalt från tittargrupperna.

I samtliga tävlingar går det endast att rösta i apparna om du befinner dig i Sverige.

Två olika röstningsavgifter vid telefonröstning – fortsatt stöd till Ukrainas krigsdrabbade
Varje tävlingsbidrag har två olika röstningsnummer och därmed två olika avgifter. Man kan välja att stödja Radiohjälpen eller inte när man röstar. Teletaxan för att stödja Radiohjälpen är 9,90 kronor per samtal där teleoperatörerna även under finalen efterskänker avgiften. Hela summan riktas till insamlingen för nödlidande människor som drabbas av kriget i Ukraina.
Alternativnumret har taxan 3,60 kronor per samtal från valfri operatör.
Eventuell trafikavgift tillkommer.

När man ringer bidragets 099-nummer får man ett talbesked att rösten har räknats.

Telefonröster i Finalen:
099-908 XX (XX = bidragets startnummer). 9,90 kronor per röst + eventuell trafikavgift. Hela summan går till Radiohjälpen/Ukraina.
099-208 XX (XX = bidragets startnummer). 3,60 kronor per röst + eventuell trafikavgift.

Foto: Janne Danielsson, SVT