GALA magasin
You Are Reading
Stormberget – avslutande delen i Liza Marklunds Stenträskserie
0
Boktips

Stormberget – avslutande delen i Liza Marklunds Stenträskserie

Stormberget är den tredje och avslutande delen i Liza Marklunds Stenträskserie. Romanen är en episk familjekrönika där polischefen Wiking Stormberg och hans släkthistoria står i centrum – men också platsen, jorden, älven, själva Stormberget.

Mitt under midsommarfirandet i Stenträsk flyter en kropp upp ur Kallmyren. Man utgår från att det är Wiking Stormbergs drunknade hustru som äntligen har hittas. Men människan i myren visar sig vara en man, och han har inte drunknat. Hans kropp har varit fäst mot myrens botten med en påle genom hjärtat, likt en vampyr. För Wiking innebär fyndet en svindlande resa bakåt i hans egen familjehistoria. Till slut vet han inte vad som är sanning och vad som är lögn, vem som egentligen är vad – eller vem han själv är.

Stormberget är den avslutande delen i trilogin om Stenträsk i Norrbotten. Romanen är en episk familjekrönika där polischefen Wiking Stormberg och hans släkthistoria står i centrum – men också platsen, jorden, älven, själva Stormberget.

De två första delarna om Stenträsk, Polcirkeln och Kallmyren, har blivit enorma succéer. De återfinns både bland årets mest kritikerhyllade och mest sålda böcker.

Liza Marklund använder sig här av de berättelser hon växte upp med som barn. Hon skriver om längtan och hemligheter, om den hänsynslösa exploateringen av människor och natur. Våld och tvång, i det stora, och i det lilla.

Foto: Piratförlaget