GALA magasin
You Are Reading
Stjärnspäckat när ”Tillsammans för Världens Barn” 25-årsjubilerar
0
Film & TV

Stjärnspäckat när ”Tillsammans för Världens Barn” 25-årsjubilerar

Nya stjärnskott delar scen med folkkära favoriter när Tillsammans för Världens Barn direktsänds från TV-huset i Stockholm på fredag den 7 oktober. Under den festliga galakvällen som markerar 25 år med Världens Barn medverkar Måns Zelmerlöw, Carola Häggkvist, Laleh, Darin, Olivia Lobato, Björn Holmgren, Jelassi och Mariette.

 

Carola och Måns bjuder på ett par värmande duetter – den särskilt passande galalåten ”Children of tomorrow” och, i ett unikt nummer, den globala 80-talslistettan ”You’re the voice”.

Älskade scenproffset Mariette har haft ett fantastiskt år. Ikväll hyllar hon alla de eldsjälar som samlat in pengar, skramlat och engagerat sig passionerat för insamlingar under de 25 år som Världens Barn-galan funnits. Det blir en jubileumshyllning med en låt som toppade listorna samma år som galan föddes, 1997, nämligen Katrina & The Waves Eurovision-vinnare ”Love shine a light”.

Laleh och Darin, två av Sveriges största och mest hyllade artister, möts för första gången i en duett. Ackompanjerade av en körensemble ur Alive Gospel och en stråkkvintett, framför duon den nyskrivna snart högaktuella ”Vi är på riktigt”, en låt om äkta kärlek och vikten av den.

Aktuella rap-artisten Jelassi berättar sin historia med kommande, ännu inte publicerade albumlåten ”Ögonen i spegeln” – om unga skolbarnet Fatima och alla svårigheter man kan ha som maskrosbarn och söker identitet, tillhörighet och trygghet. Låten framför Jelassi tillsammans med en barnkör från Fjällenskolan i Järfälla.

Två av årets hetaste nya artister möts i den tonårspulserande duetten ”Haglar”: Olivia Lobato vars Svensktoppshit ”Syrener” sjöngs på många skolavslutningar runt om i landet, och TikTok-stjärnan Björn Holmgren som under året fick en topplisteetta med ”Ut med allt”.

Tillsammans för Världens Barn sänds fredag 7 oktober kl 20:00-22:00 i SVT1 och på SVT Play. Galan direktsänds från Stockholm och leds av Pernilla Månsson-Colt, Kodjo Akolor, Arantxa Alvarez och David Sundin. Under kvällen får de hjälp i studion av fem unga som även var med under fjorårets gala: 10-åriga Gabriella, Tereza och Harriet samt Emanuel, 17 och Kerstin, 14.

SVT:s program under kampanjveckan

Världens Barn – startskottet, fredag 30 september 18:45-19:30 i SVT 1 och på SVT Play:

Henrik Kruusval och Vilfred Landstedt, en ung eldsjäl som årligen samlar in mycket pengar sätter igång årets kampanj för Världens Barn. Arvingarna, Världens Barn-kören och en rad studiogäster medverkar. (Mer info i SVT Pressrummet). Programmet direktsänds från Göteborg.

Tillsammans för Världens Barn, fredag 7 oktober 20:00-22:00 i SVT1 och på SVT Play:

Sveriges största insamlingsgala för utsatta barn. Artister, gäster och programledare samlar in pengar till behövande barn runt om i världen. David Sundin, Arantxa Alvarez, Kodjo Akolor och Pernilla Månsson Colt leder galan. Under kvällen får de hjälp i studion av fem unga som också var med under förra årets gala – 10-åriga Gabriella, Tereza och Harriet samt Emanuel, 17 och Kerstin, 13. Galan direktsänds från studio 1 i TV-huset i Stockholm.

Världens Barn – Summeringen, söndag 9 oktober 18:15-19:00 i SVT 1 och på SVT Play:

FAKTA VÄRLDENS BARN
I 25 år har Världens Barns insamlingar genom många människors engagemang och generositet hjälpt till att förbättra förutsättningarna för barn som lever i utsatthet. Under dessa år har 1,85 miljarder kronor samlats in och hjälpt miljontals barn i världens fattigaste länder till utbildning, bättre hälsa och trygghet.

Behovet är fortsatt oändligt, och i nuläget ser möjligheterna för barn allt sämre ut. Hundratals miljoner barn lever i extrem fattigdom. Till följd av pandemin, invasionen av Ukraina och andra utdragna krig, konflikter och katastrofer ökar siffran till rekordnivåer. Miljoner är på flykt och alldeles för många barn går och lägger sig hungriga. Barnen är också alltid de som drabbas värst av sjukdomar som går att förebygga.

Tillsammans med 14 civilsamhällesorganisationer och tiotusentals engagerade är Radiohjälpen kärnan i insamlingskampanjen, som i sin tur organiseras av en särskild riksinsamling. Genom Världens Barn belyser Sveriges Television, Sveriges Radio och Utbildningsradion barns rättigheter, bland annat genom flera radio- och tv-sändningar och utbildningsmaterial för skolor. Insamlingen pågår året runt, men kulminerar under höstens kampanjvecka.

Foto: Pressbilder/SVT