GALA magasin
You Are Reading
Stjärnspäckad dokumentär om Liv Ullmanns karriär
0
Film & TV

Stjärnspäckad dokumentär om Liv Ullmanns karriär

Liv Ullman

Under sin långa karriär har den norska superstjärnan Liv Ullmann gjort sig känd över hela världen som skådespelare, regissör, manusförfattare och aktivist. I en ny dokumentärserie på Viaplay får tittarna en unik inblick i hennes liv. Inspelningarna pågår just nu av Liv Ullmann: The Road Less Travelled med premiär senare i år.

Liv Ullman

Från omslaget på TIME Magazine till de många rollerna i Ingmar Bergmans filmer har Liv Ullmann, 83 år, en unik karriär att se tillbaka på.

I helgen belönades Ullman dessutom med en Honorary Oscar, eller en heders-Oscar, för hennes många bidrag till den internationella filmindustrin. Hon tog emot priset tillsammans med superstjärnor som Samuel L. Jackson, Danny Glover och Elaine May. Priset delades ut 25 mars 2022 på Governors Awards.

Regissör Dheeraj Akolkar vill genom samtal och arkivmaterial berätta historien om Ullman och människorna hon har mött på vägen, valen hon har gjort och vilka vägar som återstår att utforska. Under fredagskvällen följde han henne på nära håll i Los Angeles när hon tog emot sin heders-Oscar.

– Liv Ullmann tackade ja till att medverka i den här dokumentären mot bakgrunden att hon har sett några av Dheeraj Akolkars tidigare dokumentärfilmer som hon har stor respekt för. En film om Munch, en annan film om orätten som begicks mot barn som föddes under kriget med norsk mor och tysk far, och hon har dessutom själv medverkat i en av hans dokumentärfilmer om Ingmar Bergman, säger producenten Hege Christensen.

Produktionen är precis den typ av historier som streamingtjänsten Viaplay vill berätta för en global publik.

– Liv Ullmann har trollbundit människor över hela världen med sin enastående talang framför och bakom kameran, och genom sitt stora engagemang som aktivist. Vi är stolta att vi nu får möjlighet att berätta Livs unika historia, som passar perfekt in i vår strategi att ta fantastiska nordiska berättelser till en global publik, säger NENT Groups innehållschef Filippa Wallestam.

Foto: pressbild, NENT group