GALA magasin
You Are Reading
Statsbesök från Finland – se film och bilder!
0
Kungligt

Statsbesök från Finland – se film och bilder!

Stockholm bjuder på strålande sol när Finlands president Alexander Stubb avlägger ett statsbesök i Sverige på inbjudan av Kungen. Presidenten åtföljs av sin hustru, Suzanne Innes-Stubb, ministrar ur den finska regeringen och en näringslivs­delegation.

Kungaparet tog emot president Alexander Stubb och fru Suzanne Innes-Stubb vid H.M. Konungens Hovstall. Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna

Traditionen att en nyvald finländsk president genomför sitt första statsbesök till Sverige är ett uttryck för den särskilda relation som råder mellan Sverige och Finland. Statsbesöket bekräftar den nära förbindelsen och samhörigheten.

Beridare Sara Thavenius gör kortegen redo för avfärd mot Kungl. Slottet. Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna

Mottagande på Hovstallet
Kungaparet tog traditionsenligt emot presidentparet vid H.M. Konungens hovstall. Därefter färdades Kungaparet och presidentparet i kortege från Hovstallet till Slottet.

Välkomst­ceremoni på Kungl. Slottet
Det finska statsbesöket inleddes med traditionsenlig kortege genom Stockholms gator. På slottets inre borggård inspekterade Kungen och presidenten ett grenadjärkompani ur Livgardet och nationalsångerna spelades.

I Rikssalen hälsade Finlands presidentpar på representanter från riksdag och regering.

Hälsningsceremonin i Rikssalen på Slottet.
I Victoriasalongen hälsades de finska gästerna välkomna till Sverige av Kronprinsessan, Prins Daniel, Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia.
Kungaparet och presidentparet i Bernadottegalleriet på Slottet.

I samband med hälsningen tilldelades president Stubb titeln riddare av Kungl. Serafimerorden och fru Innes- Stubb storkorset av Kungl. Nordstjärneorden.

Pressuttalanden

I Lovisa Ulrikas matsal gav Kungen och president Stubb pressuttalanden.

I sitt uttalande sa Kungen bland annat:

Med detta besök hoppas vi utveckla det nära samarbete som har varit våra länder till gagn under så många år.

H.M. Konungen

Slottsbibliotekarie Arvid Jakobsson gav Drottningen och fru Innes-Stubb en visning av föremål ut Bernadottebibliotekets samlingar.

Bernadottebiblioteket och riksdagen
Därefter besökte Drottningen och fru Innes-Stubb Bernadottebiblioteket och fick en visning av biblioteket och kungliga dokument med svensk-finsk koppling.

I riksdagen togs president Stubb emot av talman Andreas Norlén. Presidenten höll sedan ett anförande i Andrakammar­salen, i närvaro av Kungaparet och fru Innes-Stubb.

Kungen och Drottningen gav en privat lunch för president Stubb och fru Innes-Stubb i Prinsessan Sibyllas våning på Slottet. Även Kronprinsessparet och Prinsparet deltog i lunchen.

Sven-Harrys konstmuseum och Sätraskolan
Under eftermiddagen besökte Drottningen och fru Innes-Stubb Sven-Harrys konstmuseum där de fick ta del av nordiskt landskapsmåleri från 1800-talet av Carl-Fredrik Hill och den finska konstnären Fanny Churberg.

Drottningen och presidentfrun gjorde därefter ett besök på Sätraskolan, som tillsammans med organisationen Mentor Sverige arbetar för att främja fysisk aktivitet för elever.

Näringslivsseminarium
Presidenten, Kungen och Kronprinsessan deltog på eftermiddagen i ett närings­livs­­­främjande seminarium på Grand Hôtel. Seminariet som arrangerades av Business Sweden, fokuserade på samarbete länderna emellan inom bland annat försvarsinnovation, energi, telekom och AI.

Statsbesökets första dag avslutas med att Kungaparet ger en galamiddag för presidentparet på Slottet.

Statsbesökets andra dag genomförs i Göteborg.

Statsbesökets syfte
Syftet med besöket är att fortsätta utveckla och fördjupa det mycket nära samarbetet inom samhällets alla områden, framför allt det utrikes-, säkerhets- och försvarspolitiska samarbetet. Det nya säkerhetsläget i vår omvärld gör denna relation än mer betydelsefull.

Besöket syftar vidare till att verka för ett ännu närmare samarbete mellan svenskt och finländskt näringsliv för att främja handel, investeringar och gemensam stärkt global konkurrenskraft. Student- och forskningsutbyte samt kulturfrågor är andra områden som kommer att beröras under besöket.

Statsbesöket blir det sjunde inkommande statsbesöket från Finland sedan Kungens trontillträde, det senaste ägde rum 17–18 maj 2022 då president Niinistö besökte Sverige. Kungen har genomfört fem utgående statsbesök till Finland, det senaste ägde rum 3–5 mars 2015.

Besöket genomförs under två dagar och äger rum i Stockholm och Göteborg.

Om statsbesök
Ett statsbesök är den högsta formen av ett besök mellan två länder och betyder att två statschefer möter varandra under högtidliga former för att befästa relationerna mellan länderna.

Statsbesöken syftar till att lägga grunden till stärkta personliga kontakter och ökat politiskt, handels- och kulturutbyte mellan länderna. Vid ett statsbesök medföljer även statsråd ur regeringen samt en näringslivsdelegation.

Foto: Swedish Press Agency