GALA magasin
You Are Reading
Statsbesök från Danmark – se bilder!
0
Kungligt

Statsbesök från Danmark – se bilder!

Den 6–7 maj avlägger kung Frederik och drottning Mary av Danmark statsbesök i Sverige på inbjudan av  Kungen och det var ett hjärtlig mottagande de fick av vår kungafamilj idag.

Kungaparet och Danmarks kungapar på Skeppsbron nedanför Logården vid Kungl. Slottet. Foto: Clément Morin/Kungl. Hovstaterna

Statsbesöket är Konung Frederik X:s första statsbesök efter trontillträdet i januari och det första inkommande statsbesöket från Danmark sedan 1985. Danmarks kungapar åtföljs av vice statsminister och försvarsminister Troels Lund Poulsen, utrikesminister Lars Løkke Rasmussen, näringsminister Morten Bødskov och skatteminister Jeppe Bruus.

Kung Frederik och Drottning Mary välkomnas till Stockholm av Kronprinsessan och Prins Daniel. Foto: Clément Morin/Kungl. Hovstaterna

Högtidlig välkomstceremoni
För första gången på flera årtionden tog kungaslupen Vasaorden emot en gästande statschef till Stockholm. Det danska kungaparet seglade in i Stockholm med kungaskeppet Dannebrog. Efter förtöjning färdades de danska gästerna i kungaslupen Vasaorden till Skeppsbron tillsammans med Kronprinsessan och Prins Daniel. Under rodden hälsades de danska gästerna med kanonsaluter från Kastellholmen och Skeppsholmen.

Kungaparet av Sverige redo att ta emot kungaparet av Danmark.
Kungaslupen Vasaorden. Foto: Clément Morin/Kungl. Hovstaterna
Danmarks kungapar och Kronprinsessparet på kungaslupen Vasaorden. Foto: Clément Morin/Kungl. Hovstaterna

På Skeppsbron, nedanför Kungl. Slottet, tog Kungen och Drottningen emot det danska kungaparet. På Skeppsbron inspekterade Kungen och Kungen av Danmark ett grenadjär­kompani ur Livgardet.

Vasaorden anländer till Nedre Logårdstrappan vid Kungl. Slottet. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna
Prinsessan Estelle och Prins Oscar välkomnade Danmarks kungapar från Logården. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna
Kungaparet och Danmarks kungapar på Skeppsbron. Foto: Clément Morin/Kungl. Hovstaterna
De båda kungaparen på väg till Rikssalen via Inre borggården. Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna
Två kungapar.
Fint möte mellan mor och dotter.

Hälsning i Rikssalen
I Rikssalen på Kungl. Slottet hälsade Danmarks Kung och Drottning på representanter för riksdag, regering samt det officiella Sverige. Kungen och Drottningen hälsade samtidigt på den danska delegationen.

Hälsningsceremonin i Rikssalen. Foto: Clément Morin/Kungl. Hovstaterna
Kungen och Kung Frederik i Rikssalen på Kungl. Slottet. Foto: Clément Morin/Kungl. Hovstaterna
Sveriges och Danmarks kungapar i Bernadottegalleriet på Kungl. Slottet. Foto: Clément Morin/Kungl. Hovstaterna
Kungafamiljen tillsammans med Kung Frederik och Drottning Mary. Foto: Clément Morin/Kungl. Hovstaterna

Ordensutbyte
Under statsbesöket har ordnar utväxlats mellan de två kungahusen. H.M. Konungen av Danmark, som 1993 utnämndes till serafimer­riddare som kronprins av Danmark, tilldelades i dag Kungl. Serafimer­ordens kedja – vilket är en särskild hedersbetygelse. H.M. Drottningen av Danmark utnämndes i dag också till riddare av Serafimerorden. Drottningen är sedan tidigare kommendör med stora korset av Kungl. Nordstjärneorden.

H.M. Konungen av Danmark har i samband med statsbesöket utnämnt H.K.H. Prins Daniel till riddare av Elefantorden. Kungen (1965), Drottningen (1985) och Kronprinsessan (1995) är sedan tidigare riddare av Elefantorden. Kungen är därutöver storkommendör av Dannebrogsorden sedan 1975.

De båda kungarna gjorde uttalanden inför pressen i Lovisa Ulrikas matsal. Foto: Clément Morin/Kungl. Hovstaterna

Pressuttalanden
Efter välkomstceremonin gav kungarna var sitt pressuttalande i Lovisa Ulrikas matsal, i närvaro av drottningarna.

Kungens tal i Lovisa Ulrikas matsal. Foto: Clément Morin/Kungl. Hovstaterna

I sitt uttalande sade Kungen:

Med avstamp i vår långa gemensamma historia står vi väl rustade för framtiden. En framtid där Danmark och Sverige följs åt, sida vid sida, närmare än någonsin tidigare.

H.M. Konungen

Kronprins Frederik har suttit kortast tid på tronen och vår kung Carl Gustaf har suttit längst.

Riksdagen och Rosenbad
På eftermiddagen hälsades Kung Frederik och Drottning Mary välkomna till Sveriges riksdag av talman Andreas Norlén. Det danska kungaparet besökte också Rosenbad där statsminister Ulf Kristersson tog emot för samtal.

De båda Kungaparen välkomnades av studenter vid ankomsten till KTH. Foto: Clément Morin/Kungl. Hovstaterna
Kungen och Kung Frederik tillsammans med rektor Anders Söderholm och skolminister Lotta Edholm på Kungl. Tekniska högskolans borggård. Foto: Clément Morin/Kungl. Hovstaterna

Kungliga Tekniska högskolan
Eftermiddagens program avslutades med besök på Kungliga Tekniska högskolan. Kungaparen fick där träffa de svenska astronauterna Christer Fuglesang och Marcus Wandt, samt den danske astronauten Andreas Mogensen.

Kungaparen tillsammans med statsråden Lotta Edholm och Tobias Billström under besöket på KTH. Foto: Clément Morin/Kungl. Hovstaterna
Panelsamtal med astronauterna. Foto: Clément Morin/Kungl. Hovstaterna

Därefter följde ett panelsamtal om rymdforskningens och rymdteknikens roll för en hållbar framtid. Även skolminister Lotta Edholm och Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen deltog i besöket.

De svenska astronauterna Christer Fuglesang och Marcus Wandt, samt den danske astronauten Andreas Mogensen. Foto: Clément Morin/Kungl. Hovstaterna

 

Drottningarna i samtal med studenter. Foto: Clément Morin/Kungl. Hovstaterna
Kungen och Kung Frederik tar del av studenternas forskning. Foto: Clément Morin/Kungl. Hovstater

Galamiddag på Slottet
I kväll ger Kungen och Drottningen en galamiddag för det danska kungaparet. Middagen serveras i Karl XI:s galleri i Kungl. Slottets festvåning.  Inbjuda gäster är den danska delegationen, representanter för det officiella Sverige, svenskar med särskild anknytning till Danmark med flera. Bilder från galamiddagen ser du här på GALA inom kort.

Foto: Swedish Press Agency