GALA magasin
You Are Reading
Vilket jubel för Danmarks nya kungapar – se film och bilder!
0
Kungligt

Vilket jubel för Danmarks nya kungapar – se film och bilder!

Klockan 14.15 skrev drottning Margrethe under sin abdikering och överlämnade tronen till sin son Fredrik X.

– Gud bevare konungen, sa drottningen innan hon lämnade mötet.

Klockan 15 var dags för nästa historiska ögonblick på slottsplatsen framför Christiansborgs slott. Jublet visste inga gränser när landets kung klev ut på balkongen och höll sitt första tal, med tårar i ögonen denna känsliga stund. Speciellt när han hyllade sin mamma drottning Margrethe som regerat i 52 år.

– Som få har min mamma lyckats bli ett med sitt rike. Min förhoppning är att bli morgondagens enande kung, sa kung Frederik.

– Det är en uppgift som jag har närmat mig i hela mitt liv. Ett ansvar jag tar på mig med stolthet och stor glädje.

Kung Frederik X presenterade också sitt valspråk som blir: Enad, engagerad, för kungariket Danmark.

Sedan samlades hela kungafamiljen på balkongen: Drottning Mary, kronprins Christian och hans syskon Isabella, Vincent och Josephine. Folkets jubel ville inte ta slut så kungafamiljen fick gå ut på balkongen igen och då bjöd landets nya kung och drottning på en kyss. Även om drottningen är omåttligt populär så fick även Frederik med ett niofaldigt hurra av hela torget – ett bevis på att även han är älskad av folket.

Tronskiftet i Danmark firades med en massiv folkfest. Cirka 150 00 människor räknade man med var på plats när landet inte bara fick en kung,  hans vackra fru är numera drottning Mary. Danmark har även fått en ny kronprins: kung Fredriks äldste son Christian.

Foto: Keld Navntoft, Kongehuset