GALA magasin
You Are Reading
Snart premiär för nya Beck-filmer
0
Nöje

Snart premiär för nya Beck-filmer

Beck

Den 6 november är det premiär för ”Beck – Undercover” på C More, den första av fyra nya Beck-filmer. I denna film får tittarna lära känna en ny karaktär spelad av Martin Wallström (”Mr. Robot”, ”Snabba Cash”, ”Johan Falk”) som kommer röra om ordentligt i Beck-gruppen framöver. Den andra filmen, Beck – Utom rimligt tvivel har premiär 4 december.

De kommande fyra filmerna (Beck 39-42) är en direkt fortsättning på där vi lämnade Martin Beck (Peter Haber) sist. Polisarbetet fortsätter som vanligt men under ny ledning av Alexandra ”Alex” Beijer (Jennie Silfverhjelm) som rekryterades till stationen efter att ha slutfört ett internationellt uppdrag i Mellanöstern. Martin har i sin tur tagit över efter Klas Fredén (Jonas Karlsson) som fått ett ännu tjusigare chefsuppdrag på NOA.

Beck-gruppens sammansättning är den samma: Oskar (Måns Nathanaelson), Jenny (Anna Asp), Ayda (Elmira Arikan) och Steinar (Kristofer Hivju). Morden som ska utredas blir allt grövre och utförs av alltmer avancerade gärningsmän från alla samhällsgrupper och Beck-gruppen står denna gång inför en ny rad riktigt svårlösta fall. Beck-gruppen lär också känna en ny karaktär, Josef (Martin Wallström), som verkar leva ett dubbelliv. Kan man verkligen lita på honom?

Martin Wallströms karaktär Josef kommer få en alltmer central roll i de kommande filmerna. Martin har tidigare haft roller i flera TV4- och C More-produktioner som ”Johan Falk”, ”Morden i Sandhamn”, ”Maria Wern” och ”Snabba cash – Livet deluxe”. Närmast har han haft en stor roll som Tyrell Wellick i internationellt hyllade och Golden Globe-vinnande cyberthrillerserien ”Mr. Robot”.

Synopsis: Beck – Undercover (Beck 39). Premiär på C More 6 november
En ung kille har hittats mördad och Beck-gruppens arbete med mordet pekar i riktning mot ett knarknätverk. Klas Fredén har under lång tid haft nätverket under uppsikt, och han vill inte att hans utredning, som är inne i en kritisk fas, ska äventyras. Han låter dock Beck-gruppen, med Alex Beijer i spetsen, på nåder få arbeta parallellt med mordutredningen. Detta får Alex att hamna på ständig kollisionskurs med Fredén.

Konflikten gör att Martin Beck, numera chef, blir involverad i sin forna grupps arbete, något som livar upp honom. Steinar har det svårare, han slits mellan arbetet och längtan efter sina barn som efter separationen bor i Oslo. Oskar och Jenny försöker råda bot på Steinars ensamhet genom att få honom att prova Tinder.

Synopsis: Beck – Utom rimligt tvivel (Beck 40). Premiär på C More 4 december
Under ett ingripande görs ett makabert fynd i bakluckan på en bil och Beck-gruppen hamnar snabbt i skottlinjen för en tillsynes kallblodig mördare. Men saker är inte vad de verkar. Gruppen blir föremål för en påfrestande internutredning och Oskar hamnar i ett riktigt svårt dilemma.

Det blir Alex uppgift att lösa en både ovanligt och ofattbart grym mordgåta medan Beck-gruppen riskerar att falla samman inifrån. Martin Beck är tveksam till hennes sätt att hantera fallet, samtidigt som han själv tycks genomgå en personlighetsförändring. Pressen på Beck-gruppen blir hård, både internt och externt när media får nys om den misslyckade polisinsatsen och det sorgliga fyndet i bakluckan. Det här ska visa sig bli ett av gruppens mest emotionella fall.

Beck 41-42 har premiär på C More under våren 2021.

Beck-filmerna bygger på författarparet Maj Sjöwall och Per Wahlöös karaktär och deckarsvit om Martin Beck. Filmerna produceras av Tomas Michaelsson på Filmlance, som är del av Banijay. Niva Westlin Dahl är exekutiv producent för projektet på C More och TV4. För regi står Pontus Klänge (Springfloden, Arne Dahl) och Lisa Ohlin (Wallander, Simon och ekarna). Johan Bogaeus, Veronica Zacco, Fredrik Agetoft och Stefan Thunberg har skrivit manus. Beck är en samproduktion mellan C More, TV4, Nordisk Film och den tyska tv-kanalen ZDF. Beck distribueras internationellt av Banijay Rights.

Foto: Pär Bäckstrand/C More