GALA magasin
You Are Reading
Nyfiken och underhållande samhällsjournalistik som bäddar för debatt
0
Film & TV

Nyfiken och underhållande samhällsjournalistik som bäddar för debatt

Belinda Olsson

Belinda Olsson undersöker medfödda skillnader mellan kvinnor och män tillsammans med hjärnforskaren Markus Heilig. Är män bättre på att montera ihop möbler? Kvinnor mer lämpade att ta hand om människor? Är det hormoner som avgör vad barn leker med eller vilka yrken vi väljer? Går det att ställa de här frågorna utan att vi kastar oss tillbaka till 50-talet?

I en ny reportageserie i fyra delar undersöker Belinda Olsson om det finns medfödda biologiska skillnader mellan kvinnor och män som påverkar oss i vardagen. Sättet vi raggar, vem vi väljer och hur vi står ut. Serien tar oss från savannen till krogen, via högstadiet, gymmet och yrkeslivet.

Till sin hjälp har Belinda Olsson den internationellt erkände hjärnforskaren Markus Heilig som intresserat sig för könsskillnader i hjärnan. Serien gör upp med myter och fördomar men dyker också ner i frågan om biologi kan spela större roll än vi tror.

I Sverige jobbar vi hårt för att vara jämställda. Den svenska linjen är att kvinnor och män är lika – våra olika beteenden beror på könsrollerna. Redan för 20 år sedan förklarade den svenska regeringen att den betraktar ”kvinnligt” och ”manligt” som sociala konstruktioner. Men varför ser det då ut som det gör? Varför är kvinnor och män så olika i beteenden och personligheter i jämställda länder, varför väljer vi så könsbundna yrken och varför presterar pojkar sämre än flickor i skolan? Handlar det bara om miljö, könsroller och samhällsnormer?

Frågorna avhandlas samtidigt som Belinda Olsson försöker förstå varför frågan om biologi är så kontroversiell och ett rött skynke för många feminister.

Professorn Agnes Wold som intervjuas i serien menar att biologi historiskt använts som ett vapen mot kvinnor, för att hindra dem från utbildning och yrkesliv. Även historikern Yvonne Hirdman medverkar och varnar för vad som kan hända om man gör en serie om biologiska skillnader.

För vad händer med jämställdhetskampen om forskningen visar på skillnader mellan könen?

”Från savannen till Tinder” – nyfiken och underhållande samhällsjournalistik som bäddar för debatt.

Foto: Sofia Sabel/SVT